forskning

Dagligt drickande ökar cirrosrisk

Att dricka alkohol dagligen ökar risken för att utveckla levercirros, jämfört med att dricka fem-sex dagar i veckan. Det visar dansk forskning.

Årligen dör nära 170 000 människor i Europa av levercirros, det som i dagligt tal brukar benämnas skrumplever. Att alkohol är en stor riskfaktor när det gäller levercirros är i sig ingen nyhet. Men forskning visar att frekvensen i alkoholkonsumtionen, det vill säga hur ofta personen dricker, har större betydelse än tidigare känt. Dagligt drickande ökar risken jämfört med att dricka alkohol fem-sex dagar per vecka.

– För första gången kan vi i vår studie peka ut skillnaden i risk mellan att dricka dagligen jämfört med fem-sex dagar i veckan, för normalbefolkningen. Tidigare studier har varit inriktade på missbrukare eller de som redan är patienter, och där har dagligt drickande jämförts med berusningsdrickande, säger Gro Askgaard, forskningsledare vid Köpenhamns universitetssjukhus, till sajten Bel Marra Health.

Studien omfattar 56 000 danskar. För de manliga deltagarna var den starkaste faktorn alkoholrelaterad levercirros den senaste tidens konsumtion, och inte den sammanlagda livskonsumtionen.

Fotnot: Studiens namn är Alcohol drinking pattern and risk of alcoholic liver cirrhosis: A prospective cohort study.

Mer från Accent