Alkoholkonsumtion

Alkoholkonsumtionen fortsätter minska

Svenskarna dricker allt mindre. Främst beror det på minskad införsel från utlandet.

Sedan toppåret 2004 har alkoholkonsumtionen gått ner nästan varje år. I år var inget undantag. Alkoholkonsumtionen sjönk från 8, 98 liter per svensk över 15 år 2017 till 8,83 liter 2018.  Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Det låter kanske inte så mycket, men är ändå en minskning med cirka två procent.

– Det är en trend som fortsätter. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen sjunkit med sju procent, säger Björn Trolldal, utredare på CAN.

Resandet har inte minskat, tyvärr ska man kanske säga.

Främst beror det på minskad resandeinförsel.

– Resandet har inte minskat, tyvärr ska man kanske säga med tanke på klimatet. Och det är lika många som tar med sig alkohol hem, men de tar med sig mindre mängder. Det var lite överraskande, säger han.

Sannolikt är förklaringen den svenska kronkursen.

– Valutakursen har antagligen stor betydelse. Den svenska kronan står inte så högt just nu. Man går kanske in i en butik för att handla, men upptäcker att det är ganska dyrt. Då kanske man handlar ändå, men inte lika mycket som tidigare.

Björn Trolldal påpekar också att svenskarna aldrig druckit så lite sprit som nu.

– Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen aldrig varit lägre än nu. I mitten av 1800-talet var sprit den helt dominerande alkoholdrycken. Sedan kom öl, i form av pilsner, och i slutet av 1800-talet stod det för 25 procent av marknaden.

Med bag-in-boxens inträde på marknaden har vinet successivt tagit över.

I årets undersökning utgör 42 procent av alkoholen vin, 37 procent öl och 19 procent sprit. Vinet började sitt intåg på 1950-talet.

– Försäljningen av vin tog fart på 60- och 70-talen. Med bag-in-boxens inträde på marknaden har vinet successivt tagit över.

Förpackningen bag-in-box lanserades 1996.

– I början hade de en del kvalitetsproblem så försäljningen tog inte riktigt fart från början. I dag är hälften av allt vin som säljs förpackat i bag-in-box. Det är inte så konstigt, man får ju motsvarande en flaska gratis när man köper en box, säger Björn Trolldal.

Mer från Accent