Forskning

Alkoholforskare prisas

Forskaren Ola Siljeholm har fått årets Bertil Göransson-stipendium – ett resestipendium för unga alkoholforskare.

Priset är instiftat av Systembolaget för att hedra Bertil Göransson för hans insats som ordförande i Systembolagets styrelse. Det delas ut årligen till en ung alkoholforskare.

I år gick priset till Ola Siljeholm, doktorand på Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och psykolog på mottagningen Alkohol och hälsa Riddargatan 1. 

– Det var överraskande. Jag vet att det är hård konkurrens om sådana här stipendier. Det var jätteroligt att jag fick det, säger han.

Ola Siljeholm leder ett forskningsprojekt om ett manualbaserat stödprogram för anhöriga till personer med alkohol- och drogproblem kallat CRAFT, Community Reinforcement Approach and Family Training.

Vad ska du göra för pengarna?

– Planen är att jag ska åka på en konferens som Research Society on Alcohol anordnar i Orlando i Florida i juni. Det är tänkt att jag ska presentera en poster om våra studier.

Stipendiet, som är på 30 000 kronor, delades ut vid Svenska föreningen för alkohol- och drogforsknings, SAD, forskarmöte som i år sker delvis digitalt och delvis i Uppsala.

Mer från Accent