Beroende

Alkoholberoende ska botas med magnetstimulering

I ett försök i Linköping ska alkoholberoende personer behandlas med magnetisk stimulering av hjärnan. Förhoppningen är att alkoholsuget ska försvinna.

Det är första gången i världen som alkoholberoende behandlas med magnetisk stimulering, TMS, av strukturer djupt nere i hjärnan.

– Vi blir först i världen att använda TMS på alkoholberoende. I USA har man visat bra effekt på nikotinberoende och depression. Vi vet att säkerheten är god och att inga biverkningar har rapporterats, säger Markus Heilig, professor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Behandlingen kommer att riktas mot ett område i hjärnan kallad insula, en hjärnlob som ligger fem centimeter under skallbenet. Härifrån styrs bland annat empati och affektreglering. Insula tar upp signaler från kroppens inre organ (”magkänslan”) och är aktiv hos personer som har ett sug efter droger.

– Personer som fått en stroke i insula kan förlora röksuget från en dag till nästa, säger Markus Heilig.

I tre veckor ska 80 personer få antingen magnetstimulering eller placebo. De kommer också att följas upp med intervjuer och provtagning. Deltagarna får också ta ett par turer in i magnetkameran för att forskarna ska studera hur insula svarar före och efter behandlingen, till exempel när personen får se bilder som brukar skapa alkoholsug.

Mer från Accent