Alkohol

Experter varnar: Svagare alkoholsorter kan leda till att fler dricker mer

Svagare vin och ölsorter marknadsförs som mer hälsosamma alternativ. Men konsumeras oftast utöver en redan befintlig konsumtion istället för att ersätta starkare produkter.

Experter menar att lågalkoholalternativen till öl och vin får den totala alkoholkonsumtionen i Storbritannien  att öka. Det rapporterar The Independent.

Forskare vid University of Cambridge har tittat på hur produkterna beskrivs och visas upp i reklam. De kom fram till att lågalkoholalternativ ofta framställs som bra att dricka vid tillfällen då man annars inte skulle dricka, till exempel till lunch. Dryckerna porträtteras tillsammans med frukter för att få dem att framstå som mer hälsosamma.

Forskarna är nu oroliga för att alternativen, som till en början var tänkta att sänka den totala alkoholkonsumtionen istället gör att britterna dricker mer på grund av sättet som de marknadsförs.
”Forskningen läggs till tidigare studier som visar hur försök att öka folkhälsan vad gäller alkohol istället vänds till att gynna alkoholindustrin,” skriver forskarna.

Mer från Accent