Cancer

Alkohol ökar risken för allvarlig prostatacancer

Den som dricker minst sju glas alkohol i veckan tredubblar risken för aggressiv prostatacancer senare i livet.

En ny amerikansk studie visar att män som druckit minst sju glas alkohol i veckan löper mer än tre gånger så stor risk att drabbas av allvarlig prostatacancer jämfört med män som inte druckit alls. Det skriver American Association for Cancer Research på sin webbplats.

– Prostatan är ett organ som växer snabbt under puberteten, så den är potentiellt mer mottaglig för cancerframkallande exponering under ungdomsåren. Av det skälet ville vi undersöka om hög alkoholkonsumtion tidigt i livet hade samband med hur aggressiv cancer man drabbas av senare, säger Emma Allott, biträdande professor i näringslära vid University of North Carolina vid Chapel Hill’s Gillings School of Global Public Health, i ett uttalande på webbplatsen.

Och resultaten visar att det finns ett samband. Men att risken skulle vara extra hög under puberteten visar de inte.

Den som druckit alkohol motsvarande sju glas i veckan i åldern 15–19 år löpte 3,2 gånger så stor risk som den som inte druckit alls att drabbas av aggressiv prostatacancer. För de som druckit samma mängd i åldern 20–29 ökade risken med 3,14 gånger, i åldern 30–39 år ökade risken med 3,09 gånger medan den som druckit samma mängd mellan 40 och 49 år hade 3,64 gånger större risk att drabbas av prostatacancer.

I studien togs biopsier av prostatan hos män mellan 49 och 89 år. Männen fick sedan själva uppskatta hur mycket de druckit under olika perioder i livet.

Resultaten är publicerade i tidskriften Cancer Prevention Research.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer