alkoholreklam

Alkohol i musikvideor påverkar unga

Musikvideor som visar mycket alkohol och tobak riskerar att påverka unga att röka och dricka. Mest utsatta är flickor mellan 13 och 15 år.

Brittiska tonåringar exponeras för stora mängder bilder på alkohol och tobak. Allra mest utsatta är flickor mellan 13 och 15. Det skriver The Independent.

I en studie har forskare från Nottingham University räknat hur ofta alkohol visats i de 32 mest populära musikvideorna under en tolvveckors period. Forskarna fann att alkohol visades 1 006 miljoner gånger och tobak 203 miljoner gånger. Innehållet i videorna riktade sig främst till personer mellan 25 och 34 år. Trots det var det tonåringar mellan 13 och 15 som såg dem flest gånger, flickor 65 procent oftare än pojkar.

Beyoncés video ”Drunk in love” innehöll flest alkoholexponeringar.

Nu varnar forskarna för att exponeringen kan påverka tonåringarnas hälsa. Tidigare forskning visar att tonåringar påverkas av det de ser på film och att de som ser mycket på filmer där alkohol förekommer börjar dricka tidigare än andra.

Studien är publicerad i the Journal of Epidemiology and Community Health.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer