Tobak och Alkohol

Alkohol bidrar till återfall för rökare

Rökare som försöker sluta dricker gärna alkohol när suget är som störst. Alkoholen kan i sin tur bidra till ökat sug, vilket ökar risken för återfall. Det visar ny forskning från USA.

Rökning är den främsta orsaken till dödsfall i USA. Mer än 1 200 personer per dag dör av rökning i USA. Det är fler än de som dör av narkotika, mord, självmord, olyckor och bränder tillsammans.

Tidigare studier har visat att alkohol kan öka rökningen och rökbegäret. Ny forskning från University of Texas Health Science Center vid Houston School of Public Health, försöker identifiera de situationer då risken för återfall är störst för rökare som försöker sluta. Det rapporterar webbsidan Science Daily.

Michael Businelle, biträdande professor vid universitetet, har tillsammans med kollegor samlat in data från 302 kvinnor mellan 18 och 70 som försökte sluta röka.

Deltagarna registrerade sitt tobakssug i en dator vid slumpvis valda tillfällen under dagen. De fick också skatta hur stor frestelsen var varje gång de kände sug.

Generellt rapporterade försökspersonerna starkare sug de dagar de drack alkohol.

− Intressant att notera var att detta kraftiga sug inträffade innan personen började dricka. Det tyder på att alkoholkonsumtionen snarare var en konsekvens av suget än orsaken till det, säger Michael Businelle.

Hans teori är att alkohol används för att lindra stressen som röksuget ger de dagar då suget är kraftigare. Samspelet mellan sug och alkoholkonsumtion kan leda till en ond cirkel då starkare sug leder till alkoholkonsumtion som, i sin tur, ökar suget och därmed risken för återfall.

− Att identifiera situationer då risken för återfall är störst kan bidra till att utveckla nya metoder som kan påverka de situationerna, säger Michael Businelle.

Källa: Science Daily.

Mer från Accent