Bland fler än 2 000 migränpatienter i Nederländerna var det mer än en tredjedel som uppgav att alkohol triggar migränanfall. 650 patienter i gruppen hade slutat att konsumera alkohol. Av dem sa var fjärde att det var just för att undvika migrän.
Hela 78 procent av patienterna som fortfarande drack alkohol, sade att det rött vin specifikt som utlöste smärtan. Vodka var orsaken enligt åtta procent av deltagarna.
Men forskarna bakom studien, publicerad i European Journal of Neurology, skriver att det är ännu inte fastslaget att alkohol faktiskt är grundorsaken till migränattackerna. Det är inte heller klarlagt varför det i så fall är på det viset.
– Patienterna rapporterar att dryckerna inte konsekvent utlöser attacker, säger huvudförfattaren Gerrit Onderwater, vid Leiden University Medical Center i Nederländerna, till Reuters.
Han menar att migränen sannolikt orsakas av alkohol, i kombination med annat i ens liv.
– Genom att identifiera faktorerna som är involverade i att utlösa migränattacker, kan vi peka på kombinationer som kan undvikas, säger han till nyhetsbyrån.
36 procent av deltagarna i undersökningen uppgav alkohol som en migränutlösare. För en tredjedel av de personerna, startade migränen inom tre timmar. I 90 procent av fallen började migränen inom tio timmar. Patienterna uppskattade också att det endast krävde cirka två alkoholhaltiga drycker för att en attack skulle inledas.
Bland de som sa att vin triggade anfallen, var det nio procent som sa att det utlöste huvudvärk varje gång. Av de som sa att vodka utlöste värken, sa elva procent att migränen kom varje gång de drack.
Reuters intervjuar också Dr. Abouch Krymchantowski från ett specialistcenter , inriktat på huvudvärk, i Rio de Janeiro, Brasilien. Han ligger inte bakom den publicerade studien, men säger också att migrän kan utlösas av vissa typer av rött vin. Och att vin i samband med menstruation, stress, värme, vissa livsmedel, fasta eller sömnsvårigheter, kan påverka.
– Jag har ofta attacker när jag kombinerar vin med sömnbrist, likt vid en långflygning, säger han till Reuters.
I artikeln citeras även Rachel Davis-Martin vid University of Massachusetts Medical School i Worcester. Hon säger att kroniska smärttillstånd, inklusive migrän, kan påverkas väsentligt av livsstil och beteendeförändringar. Rachel Davis-Martin tror att framtida studier kommer att använda smartphone-appar och biosensorer för att patienter ska kunna registrera huvudvärk och dess triggers. På så sätt ska de bättre kunna förstå hur och när migrän börjar, samt hur värken utvecklas över tid.
– Även om kroniska smärttillstånd kan vara försvagande, finns det saker människor kan göra för att förbättra deras övergripande livskvalitet. Alkoholkonsumtion är ett av många beteenden som människor kan anpassa, säger hon.