– Att bli läkare har varit en dröm sedan barnsben. Vi har haft mycket sjukdom i familjen. Min pappa gick bort i cancer en kort tid efter att vi kom från Irak för elva år sedan. Nu har jag fått min examen och ser fram emot att få göra min forskar-AT här i Uppsala under hösten. Först på tur står psykiatritjänstgöring.
Han påbörjade sin forskning redan under studietiden.
– Uppsala har ett Early Doctorate program som gör det möjligt.
Muataz Laftas intresseområde är hjärnan.
– Det är ett spännande område där det händer mycket. Det är så mycket vi inte vet om hjärnan. Målet är att bli neurokirurg, eller hjärnkirurg, som man oftast säger, även om det inte bara handlar om hjärnan utan hela det centrala nervsystemet.
Vad handlar din doktorsavhandling om?
– Om biomarkörer, att hitta nya innovativa sätt för att förstå förloppet och kunna förutsäga prognosen för olika neurologiska och psykiatriska sjukdomar.
Under studietiden kom han i kontakt med stiftelsen Choice, som arbetar med läkarstudenter för att utbilda grund- och gymnasieelever om alkohol, narkotika och tobak. Läkarstudenterna kan bokas av skolor och andra som vill ha en föreläsning. Via Choice fick han även kontakt med föreningen Svenskar och invandrare mot narkotika, Simon, och Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Uppsala. Han har hållit föreläsningar även i samarbete med dem.
– Det är en av de saker jag är mest stolt över att ha gjort under min studietid. Jag har aldrig kommit i kontakt med droger själv. Det var mitt intresse för hjärnan och belöningssystemet som väckte min nyfikenhet och gjorde att jag anmälde mig. Jag vill gärna bidra med den kunskap jag har så att andra ska kunna fatta väl grundade beslut. Kunskap är makt.
Muataz Lafta har dessutom hunnit med att bilda två föreningar parallellt med studierna: Kirurgiska föreningen Uppsala,för att främja intresset för kirurgi och underlätta för studenter att komma i kontakt med kirurgisk verksamhet, och Studenter i forskning Uppsala, vars syfte är att erbjuda stöd för studenter som forskar och öka samarbetet mellan studenter från olika utbildningar.
– När jag började forska visste jag först inte hur jag skulle gå till väga. För att hjälpa andra ville jag starta den här föreningen.
Föreningen fungerar som en plattform för studenter på läkar-, biomedicin- och farmaciprogrammen.
Hur hinner du med allt?
– Jag gillar att utmana mig själv. Man klarar mer än man tror. Man får lära sig att bli effektiv och disciplinerad. Det går om man är motiverad och inte känner någon press. Att bidra och göra nytta är väldigt belönande och skapar återhämtning.
Vad gör du om tio år?
– Då är jag neurokirurg och har förhoppningsvis kommit längre i min akademiska karriär. Och så kanske jag har familj och egna barn.