IQ

Vanligt med tjat om att dricka alkohol

Enligt en ny undersökning har sex av tio varit med om att någon tjatat på dem att dricka. Var fjärde har druckit på grund av tjatet.

Alkohol förekommer vid allt fler tillfällen. Idag anser 84 procent av svenskarna att det finns en förväntan att dricka alkohol i sociala sammanhang. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort för IQ:s räkning.

Den som dricker vill helst att andra dricker samtidigt, och helst lika mycket. Det leder till tjat om att dricka. Sex av tio deltagare i undersökningen uppger att någon försökt övertala dem att dricka eller att dricka mer än de egentligen tänkt. Ännu högre var siffran i gruppen 18 – 34 år där hela 79 procent hade erfarenhet av övertalningsförsök.

Magnus Jägerskog, vd på IQ, blev inte förvånad över resultatet.

– Nej, det bekräftar snarare tidigare undersökningar vi gjort där det framkommit att många dricker för att slippa tjat från andra, säger han till Accent.

Han säger också att det är anledningen till att IQ nu startar en ny informationskampanj.

– Vi vill lyfta frågan och diskutera varför det är så här. Troligtvis så handlar det mer om tjataren än den man tjatar på. Många tycker helt enkelt inte att det är lika roligt att dricka om inte alla exempelvis dricker lika mycket.

Tjatet får också resultat. Var fjärde deltagare i undersökningen har någon gång druckit på grund av tjat, trots att personen inte velat. Bland de unga vuxna är andelen som låtit sig övertalas 36 procent.

– Den sociala förväntan, särskilt bland unga vuxna som redan dricker mycket, kan leda till att fler dricker vid tillfällen när de egentligen inte vill eller att de dricker mer än de tänkt. I förlängningen kan det, i sin tur, leda till riskbruk och, så småningom, beroende, säger Magnus Jägerskog.

IQ har låtit retorikexperten Elaine Eksvärd ta fram tre tips på hur man kan hantera tjat om att dricka:

1.Var övertygad om vad du vill. Självsäkerhet minskar risken för mothugg

2. Go härskarteknik on their asses. Det är ok att nonchalera alkoholtjatare.

3. Låtsas att du såg något jätteintressant på andra sidan rummet.

 

Mer från Accent