UNF i skolan

UNF vill in i klassrummen

I samband med skolstarten ringer just nu UNF:s verksamhetsutvecklare till lärare och rektorer runt om i landet. Målet är att få komma in i klassrummen och berätta om UNF – och stötta unga att styra sin fritid.

Redan i våras tog verksamhetsutvecklare från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, kontakt med skolor runt om i landet med en förfrågan om att få komma in i klassrummen och berätta om Ung-metoden och UNF. Nu ringer de igen för att följa upp den initiala kontakten och förhoppningsvis få klartecken.

Tanken är att få unga i högstadiet att vilja styra över sin egen fritid. Verksamhetsutvecklarna berättar om Ung-metoden och ger konkreta tips och förslag på vad man kan göra i en förening och hur man gör för att starta, säger Lisa Greve, biträdande generalsekreterare på UNF.

Max Johansson, ordförande i UNF, berättar att Ung-metoden handlar om att erbjuda olika metoder för verksamhet. Det kan handla om filmskapande, e-sport eller något annat valfritt. Om eleverna nappar får de en handbok som behandlar den aktivitet de önskar. De får också en kontaktperson på UNF och hjälp med att starta en studiecirkel för att genomföra aktiviteten. Ett uppföljningsmöte bokas, och om eleverna sedan får mersmak får de hjälp att starta en UNF-förening.

– Vi tror på att komma in i klassrummen och inte bara ha korridorsnack. I klassrummet blir det bättre fokus, säger Max Johansson.

Målet med klassrumsbesöken är att fler ungdomar ska få chansen att prova på UNF:s verksamhet och att nya UNF-föreningar ska startas.

– Vi vill förstås att så många nya föreningar som möjligt ska bildas, och vi tror att detta är ett bra sätt att nå unga som kanske inte känner till UNF, säger Lisa Greve.

Mer från Accent