Livsstilspriset

Livsstilspriset till ungdomsorganisation i Jönköping

I dag, onsdag, belönar Jönköpings Läns nykterhetsförbund ungdomsorganisationen Underground i Råslätt, Jönköping med Livsstilspriset. Prissumman på 10 000 kronor ska gå till en resa med Ledarskolan.

Varje år delar Jönköpings Läns Nykterhetsförbund ut Livsstilspriset till en person eller en organisation i länet som gjort något utöver det vanliga. I år får den ideella organisationen Underground i Råslätt priset för sitt fina arbete med tjejer och integration.

Underground driver sedan sju år en ideell ungdomsgård mittemot den kommunala fritidsgården. Man har framgångsrik verksamhet för ungdomar och lägger stor vikt vid integration och att tjejer inte ska utsättas för kränkningar. Ungefär hälften av de som kommer till ungdomsgården är tjejer, vilket är bra. I det här området är det oftast killar som syns och hörs, säger Kicki Olofsson, länsnykterhetskonsulent.

Nolltolerans mot alkohol och andra droger är en självklarhet, liksom nolltolerans mot våld.

Undergrounds treåriga mångkulturella ledarskola för tonåringar är också en av anledningarna till att de nu får Livsstilspriset. De som går skolan blir förebilder för andra och tar ett stort ansvar och fungerar som styrgrupp i verksamheten.

Varje år gör man en resa utomlands för att studera hur man jobbar med liknande frågor i andra länder och avsikten är att vinstpengarna på 10 000 kronor ska gå till en sådan resa.

Peter Magnusson, ansvarig för Underground, är stolt och glad över priset, som delas ut under högtidliga former på ungdomsgården i kväll.

– Det är en fin bekräftelse på vårt arbete och att vi gör något bra som betyder mycket för många ungdomar, säger han.

Mer från Accent