Förebyggande

Systemet kan börja testa om personalen nekar berusade

Systembolaget funderar på att börja testa sin personal för att se hur bra de är på att neka märkbart berusade personer alkohol. I dag utförs enbart kontrollköp av personer mellan 20 och 24 år för att testa om personalen kontrollerar legitimation.

Systembolagets personal ska inte sälja alkohol till den som är märkbart berusad, misstänks langa eller är under 20 år. Hur bra personalen är på att neka märkbart berusade personer eller misstänkta langare kontrolleras dock inte.

– Vi har mystery shoppers som är 20–24 år så att vi kan se om vår personal kontrollerar legitimation. Vi har diskuterat om vi kan göra ett liknande upplägg för att kontrollera märkbart berusade personer, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Metro.

Frågan är åter aktuell efter det att en 70-årig man med 1,7 promille alkohol i blodet fick köpa vodka på Systembolaget – trots att han enligt ett vittne körde mycket vingligt och knappt kunde ta sig ur bilen. Mannen döms nu till en månads fängelse för rattfylleri, skriver Metro.

Mer från Accent