I dag lanserar nätverket Krogar mot knark en ny satsning på att få bort narkotikan från krogscenen. Omkring 80 krogar och hotell ingår i nätverket som samarbetar med Stockholm förebygger alkohol och drogproblem, STAD, kommunen och polisen, för att minska droganvändning i krogmiljö.
Kampanjen uppmärksamma den som tänker använda narkotika på konsekvenserna för gängkriminalitet, våld, barnarbete och miljö.
”Det verkar inte riktigt som om det finns någon medvetenhet om vad narkotikahandeln bidrar till, som skövlingen av regnskog.”
Johanna Gripenberg
– I dag är många unga så medvetna; de äter vegetariskt, dricker rättvisemärkt kaffe och köper ekologiska jeans. Sedan kan de köpa kokain på helgen. Det verkar inte riktigt som om det finns någon medvetenhet om vad narkotikahandeln bidrar till, som skövlingen av regnskog, säger Johanna Gripenberg, chef för STAD.
Bakom kampanjen står närmare 80 stockholmskrogar som tillsammans med kommunen, polisen och STAD ingår i nätverket.
Är det viktigt att vara så många?
– Ja, det är viktigt att visa att det finns ett stort stöd för frågan. Ju fler vi mobiliserar desto större genomslag får vi. Och det blir också svårare att använda narkotika i krogmiljö ju fler som är med.
Vad gör ni mer än att affischera på stan och på krogtoaletter?
– Krogar mot knark är ju ett nätverk som främst jobbar med samverkan, utbildning och förbättrad tillsyn. Vi har en bra samverkan med polisen, länsstyrelsen, kommunen och regionen. Sedan har vi utbildningar för krogpersonal. Vi har en gratis webbutbildning och även kurser på plats. Alla krogar som ingår i nätverket ska ha en policy som personalen ska känna till. Tillsammans med kommunen, polisen och Länsstyrelsen jobbar vi med en effektivare tillsyn.
Nätverket ägnar sig även åt andra uppgifter.
– Vi jobbar också med krogmiljön. Det kan till exempel handla om en sådan enkel sak som att belysningen i entrén ska vara tillräckligt bra, så att vakterna kan se om någon är påverkad. Sedan ska företagen som är med i nätverket offentligt ta ställning mot narkotika, till exempel genom att sätta upp affischerna och ha med sin logga i annonserna.
Förutom Stockholm, vilka städer jobbar med Krogar mot knark?
– Jag vet faktiskt inte. Som mest var det femtio kommuner, men det finns ingen nationell samordning. Vi får massor av förfrågningar från både små och stora kommuner, men vi kan inte hjälpa dem. Vi skulle gärna vilja, men vi har inte det uppdraget.