Nätsprit

Ny avgift ska stoppa nätspriten

Tullverket ska efter en kammarrättsdom börja ta ut extra transportavgift från företag som fraktar och förvarar alkohol som det inte betalats svensk alkoholskatt för. Tullverket tror att den nya avgiften kan hejda Internethandeln med obeskattad alkohol.

Svenskar kan själva köpa och köra hem billig alkohol från andra EU-länder där skatten är lägre. Men vid näthandel måste alkoholskatt betalas i det land där den ska konsumeras. Detta gör att flera nätköpare chansar. Inte sällan uppmuntrade av webbföretag som påstår att skatt redan är betald eller svensk skatt inte behöver betalas.

Sedan 2013 får tullpersonal kontrollera punktskattepliktiga varor även i bussgods och lagerlokaler, inte bara rullande lastbilar. Det har lett till att mer nätalkohol omhändertas när svensk skatt inte betalats. Ifjol tog tullen 72 000 liter oskattad alkohol och året före 61 000 liter.
Första kvartalet i år stoppades rekordmycket nätbeställd alkohol – 29 520 liter på väg till 522 köpare som inte betalat drygt en miljon i svensk alkoholskatt.

Köparen åker då på att betala alkoholskatt och ett tillägg på 20 procent.
– Den mesta alkoholen på väg till Sverige betalas det inte svensk skatt för. När vi upptäcker det, så gör avgifterna att det blir billigare att handla på Systembolaget istället, säger Sune Rydén, nationell alkoholexpert på tullverket.

Och nu riskerar även ”oberoende mellanhänder” som transportföretag att få betala tilläggsavgifter på 20 procent om alkoholen de fraktar och förvarar inte har riktiga ledsagardokument som visar att skatten är betald.

Hittills har webbföretag utomlands och kunderna som säljer alkoholdryckerna kunnat uppge felaktigt referensnummer om att säkerhet för skatten finns och därmed försvårat upptäckt.

Men enligt en dom i Göteborgs kammarrätt nyligen så blir nu godsföretag och inte bara ansvariga att se till att dokumenten finns utan att de också stämmer.
”Om ledsagardokumenten innehåller mer än smärre brister ska alltså transporttillägg tas ut. Det innebär att lokalinnehavaren har ett långtgående och sanktionerat ansvar för att kontrollera dokumentets innehåll”, skriver kammarrätten.

I det aktuella fallet hade tullen stoppat några hundra liter sprit, öl och vin från ett bussgods i Göteborg för vilka dokument saknades eller siffrorna inte stämde. Nu måste Smartpak Sverige AB betala ett par tusen extra i transporttillägg. Företaget hade överklagat domen eftersom man ansett sig fått oriktig information från tullverket, beloppet sattes ner, men kammarrätten slår fast principen om lagerställenas ansvar för dokumentens innehåll.

Tullverket skickar i dagarna ut meddelande till aktörer och bussgodsombud om att myndigheten börjar tillämpa tilläggsavgifter framöver på företag om vid kontroll dokument inte stämmer att svensk alkoholskatt betalats.

– Vi får finna oss i det, även om det blir krångligt. Kommer gods till oss som inte verkar riktigt, så kommer vi ringa skatteverket och tullen. Annars sitter vi med skägget i brevlådan och åker på extra kostnader, säger Kenneth Höglund, driftansvarig på Smartpak i Jönköping, till Drugnews.

I fredags kontaktade Smartpak tullen om att dokumenten inte stämde för fem pallar alkohol på lagret i Jönköping och i måndags om två ytterligare pallar och som alla omhändertogs.

Smartpak och Bussgods står för en stor del av frakten av nätbeställd alkohol från kontinenten. De sköter alkoholtransporter som underleverantör till tre stora aktörer där. Vad tullens nya regler får för följder fraktbranschen vet Smartpak inte, ”men sånt här sprider ju sig snabbt”.

Tullen tror att risken behöva betala flera tusen kronor i straffavgifter för transportföretagen gör att de kommer att bli mer noggranna om vilka varor som de skickar.
– Vi får givetvis vara vaksamma på om alkohol börjar skickas andra vägar via andra aktörer. Men förhoppningsvis kommer e-handel och införsel av obeskattad alkohol att minska nu, säger Sune Rydén på tullverket.

Mer från Accent