Systembolaget

Ny app ska hålla koll på procenten

I går lanserade Systembolaget sin nya app, Promillekoll. Appen ska hjälpa kunderna att hålla reda på hur mycket de dricker – förhoppningen från bolaget är att folk ska bli mindre fulla.

I appen matar du in kön, ålder, längd och vikt samt vad du dricker. Den håller då koll på din promillenivå.

– Syftet är helt enkelt att minska berusningsdrickandet och hjälpa dem som vill reflektera över sin alkoholkonsumtion att göra mer hälsosamma val, säger Lennart Agén, Systembolagets presschef.

Systembolaget har låtit YouGov göra en undersökning som visar att 80 procent av alla mellan 20 och 40 vill veta mer om hur mycket alkohol de kan dricka utan att skada sin hälsa.

– Forskning visar att datorbaserade tekniker faktiskt fungerar bättre för åldersgruppen 18-29 år än att träffa en rådgivare, åtminstone på kort sikt, säger Kent O Johnsson, alkoholforskare vid Malmö Högskola till Accent.

Han tror inte att det är någon risk att någon använder appen för att kolla om de kan köra bil trots att druckit.

− Vi har varit väldigt tydliga med information om att appen inte kan användas så. Förbränningshastigheten är väldigt individuell och kan variera mellan 0,10 och 0,50 promille per timme. De flesta ligger på 0,15-0,20 och det baserar sig appen på, säger han.

Appen beräknar promillenivån med hjälp av en formel som använts tidigare i datorprogram.

− Fördelen med att ha den i telefonen är att man kan rapportera under tiden. Det har visat sig att de som rapporterar i efterhand nästan alltid underrapporterar, säger Kent O Johnsson.

Promillekoll kommer att utvärderas av Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet från årsskiftet.

Mer från Accent