NBV

NBV startar Sveriges första cirkel i babypottning

I veckan startar NBV landets första studiecirkel i babypottning. Genom babypottning kan nyblivna föräldrar få en bättre anknytning till sina barn, vilket också kan påverka tonårstiden positivt.

Nu kan nyblivna föräldrar i Östersund, Jämtland och Västernorrland få sina bebisar blöjfria i späd ålder genom NBV:s, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhets, nya cirkel i babypottning. Den första cirkeln startar i Östersund på torsdag, den 27 april. Det blir på fyra träffar, varav den sista blir en grundläggande introduktion i att bära barn i sjal.

Babypottning innebär att föräldrarna lär sig att läsa babyns signaler om när den behöver göra sina behov. På så vis kan användandet av blöjor minska och vardagen blir enklare för både föräldrar och barn.

Det menar Camilla Olofsson, verksamhetsutvecklare på NBV, som har varit med under utbildningen av de åtta cirkelledarna som ska hålla i kurserna.

– Barn visar när de behöver kissa eller bajsa, precis som de visar när de är hungriga eller ledsna. Men dagens föräldrar har vant sig av med att se dessa signaler. Vanemässigt sätter man på barn blöjor, i vissa fall upp till 5-årsåldern, säger hon.

Men genom att läsa av barnen och vara snabb att sätta det på pottan eller hålla det över ett handfat lär barnet sig att göra sitt behov utan blöja. Hon berättar att man kan hitta olika sätt att kommunicera med barnet, exempelvis genom en viss rörelse eller ett ljud som barnet associerar till toabesök.

Camilla Olofsson menar att det här gynnar såväl föräldrar som barn – och miljön.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att man måste vänta med potträning tills barnet är redo, ofta framåt 2-årsåldern. Självförtroendet hos föräldrarna ökar när de blir bättre på att läsa sin babys signaler. En trygg anknytning skapas, vilket är positivt upp i åldrarna och kan bidra till en totalt sett bättre kommunikation. En trygg anknytning är helt klart drogpreventiv.

Varför just NBV ska ägna sig åt babypottning är för att efterfrågan är stor, enligt Camilla Olofsson.

– Många vill lära sig och på BVC finns kunskapen, men den når inte alla nyblivna föräldrar. Där kommer vi in.

Hon understryker att det inte ska kännas kravfyllt eller att man som förälder är misslyckad för att man inte får sitt spädbarn torrt vid tre månaders ålder. Detta görs på barnens och föräldrarnas villkor och vänder sig till alla som har barn som är nyfödda och upp till 1,5 års ålder.

– Kan man slippa varannan blöja så är det också bra. Det behöver inte vara så krångligt att göra vardagen lite enklare, säger Camilla Olofsson.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent