Almedalen

Krogar sålde sprit till minderåriga – nu kräver UNF bättre ålderskontroll

När UNF kontrollerade Visbys krogar i veckan sålde åtta av åtta alkohol till minderåriga. Trots att ålderskontrollen brister har inte kommunerna möjlighet att göra egna kontroller.

I veckan gick UNF på krogen i Visby. Resultatet är tydligt: De minderåriga UNF:arna fick köpa alkohol på samtliga av de åtta krogar man kontrollerade.

– Det är pinsamt och tragiskt att man inte följer lagen, säger Linda Engström, förbundsordförande i UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. Hur svårt är det att be att gästen lägger upp ytterligare ett kort på bardisken?

Trots att UNF länge visat att ålderskontrollerna inte fungerar har en statlig utredning nyligen kommit fram till att tillsynsmyndigheterna inte ska få möjlighet att skicka ut egna kontrollanter för att göra provköp.

Provköp räknas nämligen som dold myndighetsutövning, vilket är förbjudet, och utredningen ser ingen anledning att ändra på detta. Däremot föreslår utredningen att myndigheterna ska få göra kontrollköp av folköl i livsmedelsbutiker.

– Det här är årets mest ologiska förslag, säger Linda Engström. Det är jättebra att man har förstått att det måste finnas möjlighet att göra kontroller i butiker, annars kan ju inte kommunerna fullfölja sitt tillsynsuppdrag. Men våra kontroller visar att restaurangerna är ännu sämre än butikerna på att kolla legitimation.

UNF har kontrollerat hur livsmedelsbutikerna sköter ålderskontrollen sedan mellanölstiden på 1970-talet. Resultaten har alltid varit dåliga. På senare år har man även börjat göra kontroller på krogen.

– UNF kan inte vara tillsynsmyndighet, vi kan bara peka på problemen – och det har vi gjort i 40 år nu.

Pierre Andersson

Mer från Accent