Sommaren är här vilket betyder att festivalsäsongen drar igång. Många kommer att få uppleva sina livs bästa dagar, andra sina värsta. För festivaler är inte bara ett ställe där man kan se sina favoritartister uppträda, umgås med vänner, träffa nya människor och dansa. Det är också en miljö där glädjerop blir till fylleslag, lycka blir till minnesluckor och sexuella övergrepp blir till löpsedlar.
För många är festival synonymt med att dricka alkohol.
– Jag upplever att på de allra flesta ställen så är festival lika med alkohol. Det ska vara öltält, och både de som säljer och arrangörerna gör en grej av det. De använder alkoholen i sin marknadsföring och den får även stort utrymme på festområdet, säger Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande i IOGT-NTO Östergötland.
– Där emot är de inte lika tydliga med vad det finns för alkoholfria alternativ. Om det nu finns några.
Jag tror vår största insats är att få de som anordnar festivalerna att tänka till.
Jan-Ove Ragnarsson engagerar sig i frågan om alkohol- och andra droger på musikfestivaler. Och hans vägval är att driva frågan genom att, som han säger, ”stötta de goda krafterna.”
– Jag tror vår största insats är att få de som anordnar festivalerna att tänka till. Då finns det två huvudvägar man kan ta: Man kan gnälla och tjata och säga att detta är dåligt, eller kan man komma med ett alternativ som inspirerar till att göra något bättre.
– Kan vi få ansvariga, sponsorer med flera att medverka så kan vi göra det på ett bättre sätt genom att arrangörerna själva tar ett socialt ansvar, säger han.
Jan-Ove Ragnarsson har besökt festivaler och stadsfester och gjort succé med Sober Bar, en bar som bara säljer alkoholfria drycker. Det är inte bara besökarna som uppskattar det, utan även arrangörerna som har varit väldigt tillmötesgående.
– Vi fick själva välja plats där vi skulle ha vår Sober bar, vi betalade inget för att vara där, och vi blev omnämnda i deras marknadsföring, säger han.
De har nog börjat inse att med så många besökare måste det finnas bra och attraktiva alternativ.
Jan-Ove Ragnarsson tycker att han fått god respons på sitt arbete och intresset har växt. Men hans mål är som sagt att få arrangörerna att ta ett större socialt ansvar. En festival som han tar upp som ett gott exempel är Bråvalla i Norrköping, som startat Frivalla, en campingplats där man inte får ta med alkohol in på området.
– De har nog börjat inse att med så många besökare måste det finnas bra och attraktiva alternativ. Bråvalla har också numera ställen som enbart serverar alkoholfria drycker, säger han.
Det största framsteget för en drogfri festivalmiljö skulle vara att ingen känner press att dricka eller ta droger.
Bråvalla är dock en av de arrangörer som avböjt att besvara Accents enkät om alkohol och andra droger.
– I festivalsammanhang är det en känslig fråga som behöver jobbas bort, är Jan-Ove Ragnarssons kommentar.
Han påpekar att alkohol och andra droger är en känslig fråga också i andra sammanhang:
– Det största framsteget för en drogfri festivalmiljö skulle vara att ingen känner press att dricka eller ta droger.
Två om droger på festival: Hur tycker du att alkohol och andra droger påverkar festivalstämningen, och vad tänker du kring alkoholfritt?
Det är inget kul att se påverkade artister spela live. De blir bara dåliga.
Daniel svensson, 23 år, student och egen företagare.
– alkohol känns ju mer lugnt, tycker jag. men alla de andra drogerna tycker jag att man kan skippa. De förstör, det gör säkert alkohol också, men de förstör mer.
– Det är inget kul att se påverkade artister spela live. De blir bara dåliga.
– Jag är för alkoholfria festivaler och för alkoholfria campingar, det är bra att det finns båda. De kan ju försöka börja med alkoholfri camping på varje festival. Man kanske borde ha det som regel att det
Lovisa Åström, 20 år, student.
– För mig och mitt tjejgäng är det en självklarhet att vi dricker alkohol på festivaler. Vi kan såklart ha kul utan alkohol också, men att folk dricker alkohol har jag inget emot. Det skapas samhörighet och glädje, men också en väldigt otrygg stämning i vissa situationer.
Jag trodde aldrig det skulle ske på Bråvalla men detta är såklart jättebra att de ska ha en alkoholfri camping.
– Många åker på festivaler just för festen och alkoholen. Jag åker förstås till festivaler där det är bäst artister. Om en alkoholfri festival med riktigt bra artister dyker upp så kan det vara ett alternativ.
– Jag trodde aldrig det skulle ske på Bråvalla men detta är såklart jättebra att de ska ha en alkoholfri camping. tror det kan locka fler besökare som inte är där för festerna utan för artisterna. Kul! Jag tycker att fler festivaler borde skaffa alkoholfria campingar. Festivaler ska vara tillgängliga för alla, även de som vill dit för artistens skull, men som aldrig åker dit på grund av problemen kring alkohol.