Studenter

Gratis läsk och vatten på studenternas nattklubb

Gratis läsk och vatten i obegränsad mängd till alla besökare. Det är ett av skälen till att Jönköpings studentkår belönas med utmärkelsen Livsstilspriset.

– Det är självklart smickrande att vi bli uppmärksammade på ett så positivt sätt, och ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Rickard Bagge, kårhusföreståndare och personalansvarig för de cirka 200 personer som jobbar på nattklubben Akademin och studentkrogen.

Jönköpings studentkår har fått Livsstilspriset 2015 för sitt arbete kring insparker och med Akamedin, studenternas nattklubb – ett etablissemang  med två dansgolv och tre barer, som rymmer 1 000 gäster. Samtliga insparksfaddrar har fått utbildning i drogfrågor, och ett aktivt samarbete har bedrivits med olika myndigheter, vilket lett till att de senaste insparkarna inte haft ett enda polisärende.

För att minska berusningsdrickandet på nattklubben Akademin serveras läsk och flaskvatten i obegränsad mängd till alla besökare. All personal utbildas också i ansvarsfull alkoholservering.

– Jag tror att vi är unika när det gäller gratis läsk- och vattenservering. Jag känner inte till någon annan studentkår som gör så, säger Rickard Bagge.

Sedan 2007 har man arbetat aktivt med alkoholfrågan vid Jönköpings studentkår.

Rickard Bagge. Foto: Jönköpings studentkår.
Rickard Bagge. Foto: Jönköpings studentkår.

– Hela vårt koncept är väldigt alkoholpreventivt, hela verksamheten jobbar med detta. Arbetet har utvecklats i nästan ett decennium och nu är vi väldigt duktiga på det här.

– Insparkarna i januari och augusti är våra högintensiva perioder. Det är då vi har chansen att forma den blivande studentgenerationen, och skapa förutsättningar för en sundare alkoholkultur på både kort och lång sikt.

Är det någon insats som är viktigare än andra?

– Nej, tvärtom är det en mängd samverkande faktorer och den engagerade drivkraften i föreningen som ger resultat.

Rickard Bagge tycker att det är ett misstag att fokusera för mycket på helt alkoholfria evenemang.

– Att skapa alkoholfria arrangemang är jättebra, missförstå mig inte, men jag tycker att man ska lägga mycket mer energi på insatser där alkohol förekommer, säger han.

Hur använder ni prissumman på 10 000 kronor?

– Hälften av summan går till gratis läsk på Akademin och den andra hälften till campus och vårt fadderskapsprogram.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer