Glasklar

”Glasklart för mig att ställa upp”

När IOGT-NTO rörelsens nya kampanj Glasklar nu drar igång på allvar är den nyktra bloggaren Josefin Dahlberg en av alla de som ställer upp med sin historia.

Glasklar handlar om att bjuda in människor, medlemmar och andra, att dela med sig av sina personliga berättelser och erfarenheter kring alkohol. Tillsammans ska berättelserna skapa en bild av hur det ser ut bland svenskarna i dag, hur tankarna går kring alkohol och dess konsekvenser. Förhoppningen är att få folk att engagera sig och bilda opinion.

För bloggaren Josefin Dahlberg var det en självklarhet att ge kampanjen ett ansikte och dela med sig av sin historia. Hon har tidigare varit Vit Jul-ambassadör och då berättat om hur hon testade alkohol redan som 12-åring. Några år senare drack hon så destruktivt att det ledde till ett beroende. Men efter att ha drabbats av minnesluckor på grund av alkoholen sökte hon hjälp hos en alkoholterapeut. I dag är hon nykter sedan många år och har lärt sig att hantera livets svackor och flyktbehov på andra sätt än med alkohol.

Hon tycker att kampanjen Glasklar är ett bra initiativ.

Jag har märkt att när jag har delat min historia så bidrar det till att folk får en ny och mer varierad syn på alkohol och beroende. Alla lever inte misär och alla har inte en jättedramatisk historia. Alkoholproblem kan ta sig uttryck på många olika sätt och man ska inte behöva ha en dramatisk historia som motiv för att vilja avstå alkohol, säger Josefin Dahlberg.

Hon menar att det är viktigt att sprida budskapet att det finns lika många berättelser om alkohol som det finns människor. Kampanjen bidrar, med sina många ansikten och historier, till en mer nyanserad bild av alkohol och varför man inte vill dricka.

– För mig kändes det glasklart att jag ville ställa upp och stödja kampanjen!

Mer från Accent