Barn i missbruksmiljö

Felicia – teater som berör

Teaterpjäsen Felicia visar hur det är att leva med en missbrukare i familjen. Hur missbruket blir det som allt kretsar runt. Skådespelaren Moa Silén övertygar i rollen som Felicia.

Vi sitter i en ring, både publik och skådespelaren Moa Silén som spelar Felicia. Efter en stunds tystnad, då alla väntar på vad som ska hända börjar Felicia berätta. Hon berättar om sin pappa som är alkoholist, om sin uppväxt och om tillvaron som hela tiden kretsar runt pappan och hur han mår.

Hon beskriver en pappa med musikerdrömmar som jobbar som fritidsledare, när han är i form att jobba alls., en pappa som hittade på roliga saker på barnkalasen när hon var liten, men också en pappa som misskötte jobbet och fick sparken.

Felicia när också en dröm. Hon vill resa till Australien och läsa marinbiologi, men hon anser inte att hon kan resa ifrån familjen. Hon oroar sig för hur mamma ska orka ta hand om pappa ensam och hon tycker inte om att inte ha pappa nära så hon kan hålla koll på hur han mår.

Publiken uppmuntras att ställa frågor till Felicia, även under föreställningen. Felicia har skapats ur intervjuer med sju unga tjejer mellan 17 och 24 som beskrivit hur det är att växa upp med missbruk i familjen.

Pjäsen är gjord för att spelas i till exempel skolklasser. Moa Silén har egen erfarenhet av missbruk i sin familj och spelar Felicia mycket trovärdigt. När hon ger föreställningen för ungdomar har hon alltid med sig någon från till exempel Ersta Vändpunkten som kan hjälpa till att svara på frågor.

– Och eleverna vet alltid i förväg vad pjäsen handlar om. Då kan de välja att säga att de är sjuka om de orkar se den, säger Moa Silén.

Hon har spelat teater i hela sitt liv, och gick ut scenskolan 2009. Hon har skrivit pjäsen tillsammans med regissören Shari Sabel Strandmark.

Moa Sillén tycker inte att det är jobbigt att spela rollen som Felicia.

– Det känns inte lika stort när det inte är min egen berättelse och det är så häftigt och roligt när vi får genomslag. Oftast försöker eleverna peppa Felicia att våga bryta upp och satsa på sitt eget liv. Det är fint. Min förhoppning är att pjäsen ska hjälpa alla med familjehemligheter att våga börja prata, vare sig det är missbruk, psykisk sjukdom eller något annat, säger Moa Silén.

Vill man boka pjäsen når man gruppen via deras hemsida. http://www.sharikompaniet.se/

Mer från Accent