Idrott

Färre kraftigt berusade i fotbollspubliken

Andelen kraftigt berusade som försöker komma in för att se fotbollsmatch på Friends Arena och Tele 2 Arena har sjunkit med 40 procent på två år. Andelen berusade som nekas att komma in på arenan har ökat med 154 procent.

År 2015 lät Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, STAD, göra en studie där de lät slumpvis utvalda besökare på väg mot entrén inför AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys matcher blåsa i en alkoholmätare och fick också svara på frågor om hur mycket de druckit.

I början av 2016 började STAD och IQ att arbeta tillsammans med de allsvenska klubbarna AIK, Djurgården och Hammarby att arbeta med projektet Fotboll utan fylla som syftade till att minska fylleriet på arenorna. Och arbetet verkar ha givit resultat. När studien gjordes om i år är det 40 procent färre kraftigt berusade bland dem som testas utanför arenan, 154 procent fler kraftigt berusade har nekats inträde och 78 procent fler har nekats att köpa alkohol inne på arenan.

– Att vi redan efter så pass kort tid kan se så stora förändringar när det gäller exempelvis andelen kraftigt berusade personer är otroligt roligt. Det tyder på att sättet vi jobbar på, i kombination med det stora engagemang och hårda arbete från alla inblandade i Fotboll utan Fylla, fungerar, säger Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD i ett pressmeddelande.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent