Förebyggande

Drogfokus samlar många i Norrköping

Nationella konferensen Drogfokus inleds i dag i Norrköping om förebyggande, hälsofrämjande och stödjande arbete kring alkohol, narkotika, doping och tobak.

Uppåt ett tusen besökare väntas till kongresscentret Louis De Geer för två dagar av seminarier, debatter och minglande.

– Det är en mötesplats för såväl dem som arbetar förebyggande, med tidiga insatser och behandling och arrangörsgruppen har förberett ett omfattande program, berättar projektledaren Emilie Nisu för Drugnews.

Femton myndigheter och organisationer arrangerar konferensen, men bland de över 700 deltagarna och 80 utställarna finns såväl ideella sektorn och privata behandlingshem som kriminalvård och polisen representerad.

Sju generaldirektörer och ansvarig minister Maria Larsson för ANDT-området är på plats.

Det är andra gången som en gemensam nationell konferens om alkohol, narkotika, doping och tobak anordnas, tidigare arrangerades narkotikamässor separat.

– Det har redan blivit naturligt med bredare på insatser kring de olika preparaten, de hänger ju ofta ihop. Insatser för att skydda barn kan förebygga från missbruks senare i livet, säger Maria Renström, chef för ANDT-sekretariatet på Socialdepartementet, till Drugnews.

Hon berättar att kommuner alltmer arbetar tillsammans med polis och vård lokalt.

Och Drogfokus är avsett som mötesplats för såväl beslutsfattare som praktiker och ideella sektorn.

– Här kan man få inspiration och energi och kunskap för att lyfta lokala planet och arbeta tillsammans enligt den antagna ANDT-strategin, säger hon.

Det är mycket som händer på drogområdet nu.

I Sverige gör nu flera storstäder en satsning mot cannabis bland unga och en beredning pågår om missbruksvårdsutredarens över 70 förslag.

I omvärlden pågår en legaliseringsdebatt av narkotika som oroar Maria Renström, även om riksdagens partier står bakom en restriktiv narkotikapolitik.

Och i EU ska såväl alkoholstrategi och tobaksdirektiv ses över, så även ramkonventionen om tobak i WHO. Men det är osäkert hur det går i EU sedan hälsoministern tvingades avgår förra veckan efter mutmisstankar.

– Det gäller nu att vara ihärdiga och trycka på i EU för att en ny och bättre alkoholstrategi tas fram och att tobaksdirektivet kommer på plats. Där kan Sverige påverka, säger Maria Renström.

På en bankett onsdag kväll under Drogfokus ska även årets bästa förebyggare, kommun och förening utses.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer