Föreningar

Digitala föreningar kan bli verklighet

Inom en snar framtid kan digitala IOGT-NTO föreningar bli verklighet. Så kan nykterister som annars kanske inte har tid att gå på föreningsmöten samlas. Det menar förbundsordföranden Johnny Mostacero.

Med respekt för människors olika behov och livssituationer finns det nu planer på att skapa digitala IOGT-NTO föreningar.

– De flesta är i dag ute på nätet och många är aktiva på sociala medier. Vi vill gärna fånga upp alla de nykterister, både medlemmar och icke medlemmar, som kan tänka sig att engagera sig för nykterhet, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande i IOGT-NTO.

Han berättar att föreningen Brofästet är i startgroparna för en digital förening, samtidigt som den fysiska föreningen existerar parallellt.

– Den digitala föreningen ska vara ett komplement, inte en ersättning för den vanliga föreningen. Fördelen med en digital förening är att man kan fånga upp nya medlemmar och ge dem ett mervärde som nykterister. De kan exempelvis vara med och påverka alkoholnormen eller dela intressanta länkar och på så vis skapa intressanta diskussioner på Facebook, säger Johnny Mostacero.

Han menar att en internetförening öppnar upp för helt nya möjligheter, där bara fantasin sätter gränser. Men samtidigt är det viktigt att man som internetmedlem har sitt medlemskap knutet till det distrikt där man är folkbokförd.

– Ofta är det ju så att de som träffas digitalt blir sugna på att träffas fysiskt och göra saker ihop. Därför kan det tänkas att det digitala medlemskapet blir en väg in i ett engagemang som sedan leder vidare till ett föreningsengagemang lokalt.

Johnny Mostacero ser stora fördelar med en förening som bygger på gruppens eget engagemang och han tror att det kan få stor spridning på sociala medier.

– Det är en framtidsvision som känns görlig och väldigt spännande. Men det återstår att lösa en del praktiska frågor som hur man gör med årsmöten och föreningsmöten till exempel.

Han för samtal med flera personer inom nykterhetsrörelsen,  bland andra Emanuel Norén, anställd på NBV i Blekinge. Emanuel är intresserad av nätet som mötesplats och hur man kan bedriva folkbildning genom cirklar på nätet.

Mer från Accent