blogg

Blev less på alkohol och startade blogg

I höstas beslutade sig kommunikatören och Umeåbon Ingela Hjulfors Berg att avstå alkohol i en månad. Nu har hon varit nykter i åtta och mår bättre än någonsin. Därför startade hon bloggen Alkoless.

För något år sedan gick Ingela Hjulfors Berg, som arbetar som kommunikationsstrateg på Diggjo, med i kampanjen Sober oktober – och i höstas valde hon att göra det igen. Men den här gången bestämde hon att hon inte skulle dricka på tre månader, för att därefter utvärdera hur det gick.

– Det var över jul- och nyår och många tyckte att jag var dum som valde just den perioden. Det är ju så mycket festligheter då. Men jag stod på mig och började blogga om det. Jag upptäckte efter tre månader att jag mådde så bra av att avstå alkohol att jag ville fortsätta. Nu har jag inte druckit på åtta månader, säger Ingela Hjulfors Berg, som i mars började blogga mer specifikt om sin nykterhet under www.alkoless.se.

– Namnet syftar till att många faktiskt är less på att dricka och att alltid behöva förklara varför man inte vill ha alkohol. Det är som att man genom att inte dricka pekar ut den som dricker och det tycker många är obekvämt.

Hon menar att vanliga reaktioner på nykterhet är frågor om graviditet eller om man har problem med alkohol.

– Men jag anser inte att det ska behöva vara laddat att inte dricka och vill gärna berätta om hur bra jag mår nu jämfört med när jag drack. Jag brukar säga att jag är alkoless och det brukar folk förstå. Och när jag berättar att jag bloggar och hur jag ser på alkoholnormen så kan det uppstå bra diskussioner. Jag pratar ofta och gärna om detta!

Ingela Hjulfors Berg understryker att hon inte hade några problem med alkohol, men att hon periodvis närmade sig gränsen för riskbruk. Det fick henne att tänka till kring sin konsumtion.

Hon vill dock inte komma med pekpinnar och tala om för folk att de inte borde dricka.  I stället vill hon berätta om alla fördelar med att vara nykter och dela med sig av sina tips på vad man kan säga när man tackar nej till alkohol. (se nedan)

– Jag vill vara en positiv förebild och förmedla mitt budskap med humor!

Till hennes personliga vinster av nykterheten hör bland annat bättre relationer, bättre och jämnare humör, mer energi och ökad förmåga att hantera motgångar. Som en konsekvens av att hon inte dricker, har även hennes man nästan slutat dricka. Så i stället för att ta ett glas på helgen, gör de andra saker tillsammans – och får på kuppen ett rikare, roligare liv där det finns tid att hitta på saker.

– Det är så skönt att slippa alkohol när det hänt något jobbigt eller när det är fest. Och det är skönt att slippa ta ställning till om jag ska dricka och i så fall hur mycket. Nu känner jag att jag vill ägna mig åt annat. Jag är nyfiken på livet och tänker tills vidare vara nykter, eftersom det ger mig en ökad livskvalitet.

Ingelas 16 sätt att tacka nej till alkohol

1. Till den som inte tar ett nej: Jag är alkoless. Punkt.

2.  Till den hälsomedvetne: Jag är allergisk mot alkohol/vin/öl. Halsen svullnar igen på nolltid.

3. Till den som är rädd för sjukdomar: Jag ska genomgå en levertransplantation och min läkare avråder mig från att dricka helt. (Inga följdfrågor på den)

4. Till den existentielle: Varför dricker du? (Uttalas med något drömskt i blicken.)

5. Till den tidsmedvetne: Jag har inte tid att slösa bort mitt liv på alkohol.

6. Till vinpimplaren: Nej tack! Jag har druckit tillräckligt med vin i mina dagar.

7. Till träningsfreaken: Jag håller på att träna för ett långt liv och då passar inte alkoholen in.

8. Till den fattige äventyrslystne: Jag håller på att spara till en jorden-runt-resa. Och efter ett halvårs alkostopp har jag snart fixat grundplåten, sug på den!

9. Till partyloopens mästare: Jag vill komma ihåg allt du berättar för mig så att du slipper repetera det igen om några timmar.

10. Till familjen/farbror/mormor med flera: Nej, jag är inte gravid. Jag är bara tjock. ( Får definitivt tyst på alla. Det är så himla skämmigt.)

11. Till festens lustigkurre: Alltså jag är sjukt rolig utan att dricka alkohol. Synd att jag inte kan säga detsamma om dig. Ta ett glas till!

12. Till de högpresterande arbetskompisarna: Jag vill briljera på mötet imorgon. Jag vill inte förlora en viktig affär.

13. Till grillmästaren: Jag har marinerat mig själv färdigt i Côtes de Rhône, Bordeaux och Chardonnay. Jag blev inte godare, bara elakare.

14. Till festens Don Juan: Nej, jag är inte gravid och jag vill garantera att det inte sker ikväll.

15. Till de hälsomedvetna småbarnsföräldrarna: Jag har sockerstopp. Att dricka vin är som att hälla i sig några paket socker åt gången.

16. Till alla som undrar om man är alkoholist: Jag dricker inte alkohol för att jag bryr mig om mig själv.

Mer från Accent