Förebyggande

Årets förebyggare utsedda

För fjärde året i rad har CAN delat ut priser till förebyggande insatser. Norrtälje kommun, Tommy Moberg, Tobaksbarn och Sportfront mot droger prisades.

Till årets förebyggande kommun utsågs Norrtälje. I motiveringen sägs att kommunen ”har skapat förutsättningar för långsiktigt arbete samt utvärderar sina aktiviteter”.

I motiveringen anges också kommunens trygghetsarbete och att man arbetar resultatinriktat med målområden baserat på statistiskt underlag och brett trygghetsarbete. ”Det breda anslaget och att man arbetar både ambitiöst och kunskapsbaserat imponerade på juryn.”

– Det här var verkligen jätteroligt. Det ger extra energi till arbetet, säger Sofie Eriksson Ahlholm som arbetar på Trygg i Norrtälje.

Hennes chef, Marita Bertilsson, tror att samverkan och korta beslutsvägar bidragit till att Norrtälje fick priset.

– Vi jobbar brett och övergripande och ser till att ha korta vägar mellan alla aktörer. Det är nödvändigt när man ska implementera arbetsmetoder, säger hon.

På Trygg i Norrtälje arbetar tre personer.

– Men i praktiken är vi fler som jobbar med det här eftersom vi samarbetar så tätt med andra, till exempel polisen, säger hon och nickar mot Carola Wiklund som iklädd polisuniform representerar kommunen tillsammans med Marita Bertilsson och Sofie Eriksson Ahlholm.

Årets förebyggande insats blev Tobaksbarn som bedrivs av A non smoking generation och Tommy Moberg utsågs genom sms-röstning till årets förebyggare för sitt arbete mot doping. Sportfront mot droger fick ett diplom för sitt förebyggande och främjande arbete.

Utmärkelserna delades ut på CAN-dagen i torsdags. Det var fjärde året som CAN delade ut pris för alkohol- och drogförebyggande arbete.

Mer från Accent