Sorg är en mäktig känsla

Idag skulle min äldste son ha fyllt 30 år. Men det blir inget 30-års kalas eftersom han dog redan en vecka innan han skulle födas.

Det är overkligt att det har gått så lång tid, jag minns ju den dagen som om det var i går. Han var så fin och som alla andra nyblivna föräldrar räknade vi hans tår, höll honom i famnen och gladdes åt äntligen få se honom. Fast han var ju död. Vi hade kommit in akut och hade ingenting med oss. Vi fick låna en kamera av sjukhuset och prästen kom och pratade med oss och sa att det var viktigt att vi gav honom ett namn så vi kunde prata om honom i vår sorg. Han fick heta Johan.

Det är märkligt hur en sådan liten person som inte ens tillbringat en enda dag i livet på denna jord ändå kan påverka sin omgivning.

Det är inte så att jag ens tänker på honom varje dag längre, men sorgen har blivit en del av min identitet. Jag vet inte vem jag skulle vara om det inte hade hänt.

Sedan den dagen har det också blivit uppenbart för mig och min man att man inte kan ta något för givet. Trots att det var en hemsk upplevelse att förlora ett barn, och vi gärna skulle ha det ogjort, så har det ändå givit oss en högre livskvalitet. Vi är bättre på att ta vara på dagen och inte leva för morgondagen, helgen, semestern, födelsedagskalaset, avlöningsdagen, eller vad det kan vara. Det har alldeles säkert gjort oss till bättre föräldrar åt de två söner vi fick senare.

Våra barn har naturligtvis också påverkats. När jag var liten trodde jag att bara gamla människor dog. Jag trodde aldrig att det skulle kunna hända mig eller något annat barn. I den tron har inte våra barn kunnat vila. Det hade jag önskat dem, men förhoppningsvis kompenseras det mer än väl av att de haft närvarande föräldrar under uppväxten.

Idag blir det en tur till kyrkogården i stället för fest. Festen får vänta till i morgon. Då fyller näste son 29 och i sommar ska han bli pappa.

Livet är en berg- och dalbana av känslor. Med risk att verka klyschig påminner jag er att ta vara på varandra och fånga dagen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer