Som en störig snubbe i fickan

IQ lanserade förra veckan en chatbot som riktar sig till studenter. Bottler, som den heter, ska hjälpa studenter att maxa sitt festande. Det tråkiga är att festande i det här fallet betyder drickande. Den som berättar för boten att den inte tänker dricka får höra att det kommer behövas ”lite extra arbete” för att ha en kul fest.

Men visst, alla initiativ för att få unga att dricka smartare är väl bra?

– Att dricka smartare är att själv bestämma om du ska dricka alkohol eller inte, att inte dricka så mycket att det påverkar dig själv eller någon annan negativt och att ifrågasätta alkoholkulturen, skriver Anna Kervall som är tillförordnad VD på IQ i ett pressmeddelande.

Kanske begär jag för mycket här när jag tycker att alkoholkulturen bland studenter borde ifrågasättas på ett mer grundläggande plan, eller att festtipsen för nyktra borde gå längre än att köpa med sig alkoholfritt och kunna göra en enkel drink utan sprit. Det krävs mer än dricka för att festa nykter. Det krävs att kunna sätta sig emot grupptryck, att hålla fast vid principer. När jag säger till Bottler att jag är på fest och känner mig osäker får jag kort tipset att fråga om jag får DJ:a. Sen försvinner boten snabbt.

Kollegorna på UNF verkar inte heller imponerade. Över en lunch skrattar de åt Bottlers försök till ungdomligt språk med hjälp av emojis och giffar.

– Det är som att chatta med en störig snubbe, säger Angelica Ogland, redaktör för UNF:s tidning Motdrag.

Och just giffarna får mig att fundera. Bottler verkar ha en fixering vid Nicholas Cage som känns en smula ironisk. Inom internetkultur har Nicholas Cage fått en särskild ställning för sitt ojämna skådespel och lyfts fram som en symbol för mediokritet och dåliga val.

Och hur beundransvärda IQ:s avsikter än är så blev det inte mer än så den här gången: mediokert. När jag en lördagmorgon uppger för Bottler att jag drack mer än jag planerat kvällen innan och mår dåligt får jag någon kort varning om att hålla koll på mitt drickande till nästa gång innan boten försvinner igen. Jag kan hålla med om att Bottler känns som en störig snubbe, en dålig kompis.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer