Pride är tydligen inte för alla

Härlig stämning på årets Prideparad. Solsken och idel glada leenden och tillrop. Jubel när vackra transor i fantasifulla krreationer, läderklädda MC-killar och Kiruna Hockey paraderar förbi. Vilken härlig solidaritet! Jubelkör när pro-Palestina anhängare skanderar att vi ska bojkotta Israel. De är många och deras röster är starka. Det är fint att människor bryr sig, engagerar sig.

Mindre fint är det dock när prideparadens hypertoleranta och mångfaldskramande deltagare kallar några judiska kvinnor – som deltar i egenskap av homosexuella medlemmar av judiska församlingen i Stockholm – för barnamördare. Som om det är deras fel att barn dör i Gaza. Som om de har ett personligt ansvar bara för att de är judar. ”Vi är judar, inte israeler” förklarade en av kvinnorna. En viss skillnad där.

Mindre fint är det också när några pridedeltagare demonstartivt gör tummen ner när när UNF stolt bär fram sin banderoll med orden ”Queer och Nykter”. Några lyfter fräckt fram flaskor och burkar innehållande alkohol och tar en bild på dessa framför banderollen. Skitkul! För hur trist får man vara egentligen? Vara nykter och queer. Kom igen. Pride är party, festernas fest och då ingår alkohol. Annars är det inge kul. Partypoopers verkar de nykterhetsneggiga deltagarna tycka, och knäpper ännu en hånbild att skratta åt.

Det är kanske jag som har fattat fel. Men handlar inte Pride om tolerans, allas lika värde, respekt och kärlek?

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer