På plats i Wien

På måndag samlas representanter för FN:s medlemsstater i Wien för årets möte med CND, Commission on Narcotic Drugs. I fokus står såklart UNGASS, det toppmöte om narkotika som ordnas i FN:s generalförsamling nästa månad.

Det ser ut att bli en intensiv vecka för delegaterna. Förslaget till det slutdokument som är tänkt att antas under UNGASS skulle enligt ursprungsplanerna ha varit klart för tre veckor sedan, men förhandlas fortfarande.

Den stora frågan just nu är om man kommer att komma överens överhuvudtaget – beslut i generalförsamlingen kräver enighet och det räcker att ett enda land inte är med på tåget för att hela processen ska haverera.

Redan idag startade konferensen World Forum Against Drugs. Tidigare har den arrangerats i Stockholm, den här gången valde man Wien just på grund av CND.

Omkring 75 deltagare från hela världen är samlade. Kevin Sabet från SAM presenterar om legaliseringen som pågår i vissa delstater i USA. Bertha Madras, en av världens ledande cannabisforskare, likaså. Galet intressant, mer kommer på bloggen.

PS. Trots att jag slutade på Accent i oktober förra året har jag nu – i min nya roll som policyrådgivare inom IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet – fått förmånen att fortsätta blogga här. Ska bli kul!

Mer från Accent