Min hund är rasist

Det är pinsamt, men likafullt ett faktum. Hundar av andra raser än hans egen göre sig icke besvär. Hur han kan skilja ut sina rasfränder är ett mysterium. Men det gör han.

Inte bara han

Som rasist är han, i och för sig, i gott sällskap av både riksdagsledamöter och sportjournalister, men det gör inte saken mycket bättre. Inte alls faktiskt.

Ord påverkar tanken

Det har dock givit mig anledning att fundera över själva ordet. Jag tycker att ordet rasist förstärker tanken på att det finns olika raser av människor och att vi är mer olika än vi verkligen är.

För några veckor sedan var jag på Norrköpings visualiseringscenter och upplevde en resa genom rymden. Där blev jag väldigt tydligt varse att vi människor lever på en liten flugskit till planet. Det är vårt gemensamma hem som vi borde vårda tillsammans istället för att förgöra både varandra och planeten. Att försöka få olikheter som religion, kultur, språk och hudfärg att framstå som väsentliga skillnader blir löjligt i det stora perspektivet.

De flesta forskare är idag överens om att det bara finns en, nu levande människoras, homo sapiens. Skillnaderna i gener är större mellan olika individer i samma folkgrupp än mellan grupper. Så låt oss inte underblåsa främlingsfientligheten genom att kalla det rasism.

Främlingsrädsla

Härom veckan råkade jag sätta på radion mitt ett program där en forskare intervjuades om rädsla. Han forskade på reaktioner i hjärnan när vi blir rädda. Han hade upptäckt att främmande människor är något av det vi reagerar med starkast rädsla på. Han trodde det var någon kvarleva från urtiden då alla nya människor var ett potentiellt hot mot den egna gruppen. Reaktionen fyller inte någon funktion idag, ansåg han.

Det tyckte jag, inom parentes sagt, i och för sig var en märklig slutsats. Andra människor är fortfarande det största hotet mot oss, även om vi idag sällan möter dem öga mot öga med träklubbor i händerna. Diktatorer som utnyttjar sitt eget folk, politiker som startar krig eller fattar dåliga beslut, människor som driver företag som släpper ut växthusgaser och miljögifter eller utnyttjar sina anställda, vårdpersonal som vanvårdar oss på äldreboendena, rånare, pedofiler, våldtäktsmän och en massa andra människor utgör verkliga hot. Men, de behöver inte vara främlingar så det hör inte hit.

Främling eller bekant

Forskaren i radioprogrammet fick också frågan när en främling upphör att vara främling. Svaret var minst sagt spännande: ”Det är när man har löst en uppgift tillsammans”.

Sverige sämst i klassen

I perspektivet att Sverige är ett av de länder i Europa som är sämst på integration, inser man att här finns ett problem. Om vi fortsätter öka klyftorna mellan olika grupper och håller invandrare utanför samhället blir det självuppfyllande. Alla kommer att gå omkring och vara rädda för alla andra.

Problem är till för att lösas

Men här finns också en möjlighet. Problemet med den bristande integrationen måste lösas – låt oss göra det, alla tillsammans. Så sätt igång och fundera över vad du kan bidra med.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer