Ljuspunkter som ger hopp

I nyheterna som publicerats på accentmagasin.se i år har vi rapporterat om att finländare nu kan köpa starköl i livsmedelsbutiker, att cannabisaktier stiger i värde eftersom svenska investerare satsar på att Kanada kommer att legalisera drogen, och att Surahammar kommun får nej av Länsstyrelsen när de vill förbjuda alkoholkonsumtion på offentliga platser.

I Danmark är det sedan årsskiftet lagligt att odla cannabis för medicinskt bruk. Tomatodlare ställer om till cannabisodling och ser framför sig att Odense ska bli ”cannabishuvudstad”.

I Sverige hotas monopolet, till och från, av förslag på att låta producenter sälja alkohol direkt till besökare, av näthandlare som försöker efterlikna butiker och av lycksökare som marknadsför alkohol i oreglerade former; fryst som glass eller torkad till pulver.

Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol.

För oss som tror att det är bra om beroendeframkallande preparat inte är allt för tillgängliga, och helst inte alls kopplade till privata vinstintressen, känns det stundtals tröstlöst.

Men det finns ljuspunkter. Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol. I Skottland blir minimipriser verklighet efter många års kamp och nu kommer ett svenskt förslag på förbud mot kommersiell annonsering för alkoholdrycker på sociala medier.

Låt oss hoppas att det fortsätter i den riktningen. Kanske kan vi då komma ett steg närmare en global alkoholkonvention. Om en sådan kan få samma drastiska effekt som tobakskonventionen fått skulle mycket vara vunnet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer