Deprimera(n)de nyktra

På Norrköpingstidningars webb kan man idag läsa en kort sammanfattning från TT av en norsk studie som säger att nyktra ungdomar har problem med vänner och det motsatta könet. Dessutom lider de i högre utsträckning av depression och ångest.

Som läsare får man intrycket att det är hälsovådligt att inte dricka alkohol.

Studien är publicerad av norska läkarsällskapet. Den är gjord på närmare 2000 unga norrmän som har följts under 13 år, från 15 till 28 års ålder.

Vid 21 års ålder var det 10,7 procent av deltagarna i studien som inte använde alkohol. Vid 28 års ålder hade siffran sjunkit till 4,7 procent eller 93 personer. Gruppen helnyktra var, vid både 21 och 28 års ålder, ensammare, hade färre vänner och det var vanligare att de inte haft samlag. De hade också oftare fått socialhjälp eller annan hjälp från samhället.

De som fortfarande var nyktra vid 28 års ålder var dessutom oftare drabbade av ångest och depression.

Men, ingenstans finns något i resultaten som visar på vad som är hönan eller ägget.

Alkohol är en social drog. Mycket få debuterar i sin ensamhet. Har man inga vänner blir det inte av. Att sakna vänner och känna sig utanför mår ingen bra av. Av det kan man bli deprimerad eller få ångest. Det kan till och med vara livsfarligt.

Vissa tycker att alkohol lindrar ångest och depression, men för väldigt många förstärker alkohol den känsla man redan befinner sig i, och vem vill frivilligt dricka om det gör en ännu mer deprimerad?

Den som lever på försörjningsstöd hänger knappast på krogen, och lägger kanske inte heller sina futtiga slantar på att köpa hem öl eller vin. För dem är det knappast, den eventuellt ofrivilliga, helnykterheten som utgör största riskfaktorn.

I diskussionsavsnittet i den en norska artikeln påpekas att de som avhåller sig på grund av religiös eller alkoholpolitisk övertygelse knappast hör hemma i riskgruppen, även om det inte är undersökt i studien.

Den lilla reservationen glömde TT/Norrköpings Tidningar att ta med.

För det är ju så mycket roligare för läsaren att få nyheter som berättar hur nyttigt det är med alkohol.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer