Den globala alkoholpolitiska konferensen är igång

Mer än 700 deltagare från 65 länder befinner sig just nu på den globala alkoholpolitiska konferensen (GAPC) i Sydkoreas huvudstad Seoul.

IOGT-NTO rörelsen har skickat 10 deltagare från Sverige. Konferensen arrangeras av GAPA (Global Alcohol Policy Alliance) för andra gången och bär tunga namn från den alkoholpolitiska världen som Thomas Babor, Sally Casswell, Dag Rekve , Charles Perry, Evelyn Gillan m.fl.

Vi började i måndags och sen dess har allt rullat på. Presentation efter presentation, diskussioner och möten under pauserna, kultur program på kvällar.

Konferensen hölls i COEX – en utställning centrum som är en av de största i Sydkorea och ligger tillsammans med Asiens största underjordisk köpcentret i Gangnam – gu distriktet. (Ja – det kanske även blir någon slags video med gangnam style från den svenska delegationen också. Det återstå att se.)

Konferensen titel är: ”Alkohol, civilsamhället och folkhälsa: från lokal och nationell handling till global förändring” öppnades med fakta om alkohol relaterad skador. Till exempel dör i Sydkorea mellan 4 – 5 personer varje dag på grund av alkohol bruk. Flera och flera länder börja inse problemen med alkoholkonsumtion och den ohållbara utvecklingen den leder till. Invigningstalen präglades av budskap om de sociala skador. Dr. Thaksaphon Thamarangsi som vi har nära samarbete med genom IOGT-NTO rörelsens internationella arbete lyckades förena statistik, policy och berättelser från verkligheten för att komma till hans poäng: Om vi vill förstå och minska alkohol relaterade sociala skador, behöver vi realitetanpassa vår förståelse för dem. Om vi vill ha effektiva policy åtgärder, behöver vi se sociala problem och hälsoproblem som sammanlänkade och inte två separata kategorier. Och till slut, behöver vi utmana nuförtiden accepterade beteende och normer.

Thomas Babor skålar med vatten
Prof. Thomas Babor skålar med vatten
Kultur program vid middag
Kulturprogram vid middagen

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer