Borde det inte talas om alkohol och cancer?

För ett år sedan förlorade jag min bästa vän i bröstcancer. Oktober månad får därför en alldeles särskild innebörd för mig. Nu är den över och de rosa banden har försvunnit från jackor och butiker. I stället är vi inne i ”Movember” den månad då vi ska tänka på mannens sjukdomar, och särskilt prostatacancer.

Cancer hör till de sjukdomar som kan förebyggas. Det betyder inte att man kan skydda sig mot all cancer. Många drabbas av sjukdomen trots att de ätit nyttigt, motionerat, inte rökt och inte levt i närheten av luftföroreningar och farliga kemikalier.

Däremot kan antalet cancerfall minskas genom förebyggande åtgärder. En sådan är att minska alkoholkonsumtionen. Men hur ofta har du hört talas om sambandet mellan alkohol och bröstcancer under oktober?

Att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna.

Ändå är bröstcancer den första sjukdomen där man kunde fastställa att risken stiger med varje glas. Nyligen har forskning visat att risken för aggressiv prostatacancer ökar av alkohol. Den kunskapen är kanske mindre känd, men desto större är anledningen att sprida informationen.

Men att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna, i alla fall inte om patienten inte dricker överdrivet mycket. Kanske är läkarna rädda att de ska ge patienten skuldkänslor? Kanske tycker de att det är jobbigt att tänka på att deras egen alkoholkonsumtion faktiskt kan öka risken för dem själva? Eller är de bara okunniga?

Av en kollega fick jag tipset att läsa en artikel av Stephanie Mencimer, reporter på den amerikanska tidskriften Mother Jones. Hon har drabbats av bröstcancer och själv börjat undra om sjukdomen kan ha med alkohol att göra. För att undersöka saken har hon lagt ner ett enormt jobb på att leta forskning samt att undersöka hur industrin misstänkliggör forskning och hur de försöker påverka forskare och politiker. Artikeln är superlång och på engelska, men den är en av de bästa jag läst. Läs den du också!

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer