Youtube

Youtube sprider falsk bild av alkohol

Filmer som visar fulla människor lockar tittare på YouTube. Något som antyder att det skulle vara farligt att dricka för mycket visas inte.

En ny studie visar att trots att det finns många filmer på Youtube som visar berusade personer så visas aldrig något om alkoholens skadeverkningar. Det skriver USNews.

– Det har forskats väldigt lite på internetbaserade alkoholbudskap, säger författaren till studien, Brian Primack, chef för Center for Research on Media, Technology and Health, vid University of Pittsburgh, i ett pressmeddelande.

Han påpekar i pressmeddelandet att många som är tillräckligt medvetna för att förhålla sig kritiskt till annonser och musikvideor som visar berusade, inte ifrågasätter privata filmer på samma sätt.

 
När forskarna letade efter Youtube-klipp som visade berusade personer upptäckte de att de 70 mest populära hade visats mer än 330 miljoner gånger.

För varje ”dislike” som filmerna fått fick de i genomsnitt 23 ”like”. Oftast förekom män på filmerna. I 44 procent av fallen fanns ett tydligt alkoholvarumärke med vilket bekymrar forskarna då tidigare studier visat att det påverkar unga att dricka mer.

Trots att 86 procent av filmerna visade någon som var berusad refererade bara sju procent till beroende.

 
Forskarna hoppas att Youtube i framtiden även ska användas för att nå unga män och slå hål på myterna om alkohol.

Studien är publicerad i Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Mer från Accent