Forskning

Varje droppe alkohol kan skada hjärnan

Forskarnas slutsats är att det inte finns några säkra nivåer av alkohol för hjärnan.

I en ny studie visar forskare från University of Oxford att alkohol påverkar hjärnans grå substans, som ansvarar för vårt medvetande, för tankar, känslor och minne. Det rapporterar CNN.

– Ju mer personerna i studien drack desto mindre volym grå substans hade de, säger huvudförfattaren Anya Topiwala i ett mejl till CNN.

– Hjärnans volym minskar med åldern, och kraftigare med demens. Liten hjärnvolym förutsäger att resultaten på minnestest kommer att bli sämre. Alkohol bidrog bara en liten del till minskningen, 0,8 procent, men ändå mer än andra modifierbara risker, fortsätter hon.

Någon skillnad beroende på i vilken form och hur alkoholen konsumerats hittade inte forskarna. Det spelade ingen roll om det handlade om vin, sprit eller öl, och de fann inga säkra nivåer. 

”Så många dricker måttliga mängder alkohol och tror att det är ofarligt.”

Anya Topiwala

– Så många dricker måttliga mängder alkohol och tror att det är ofarligt, eller till och med skyddar dem. Men innan vi hittar en bot för sjukdomar som demens är det viktigt för folkhälsan att känna till faktorer som kan förebygga hjärnskador, säger Anya Topiwala

Däremot tror forskarna att högt blodtryck, fetma eller att berusningsdricka, kan öka risken.

Forskarnas slutsats är att det inte finns några säkra nivåer alkohol för hjärnan. Måttlig alkoholkonsumtion har starkare samband med negativ påverkan på hjärnan än man tidigare trott. Forskarna anser därför att riktlinjerna för alkoholkonsumtion bör ses över och ta hänsyn till risken för hjärnskador.

Studien är förpublicerad och ännu inte granskad. 25 000 britter har ingått i undersökningen.

Mer från Accent