Nederländerna

Stopp för alkoholreor

Många konsumenter handlar mer än de tänkt om butiken har specialerbjudanden.

En ny lag som trädde i kraft i Nederländerna den 1 juli förbjuder butiker och barer att erbjuda mer än 25 procent rabatt på alkohol. Det blev även förbjudet att skänka bort alkohol eller andra produkter i syfte att marknadsföra alkohol. Matvaruaffärer får inte längre sälja sprit online. Det rapporterar Dutch News.

Enligt den nya lagen är det även förbjudet att ge alkohol till någon som inte fyllt 18 år.

Syftet med lagen är att minska ungas drickande och att motverka ”problematisk alkoholkonsumtion”. För att uppnå det är prisregleringar ett viktigt verktyg säger Carmen Vogt, projektledare på nederländska Centre of Expertise on Alcohol.

– Studier visar att det finns ett starkt samband mellan prishöjningar och minskningar i alkoholkonsumtionen och problemen som följer med den. Särskilt unga är känsliga för prisökningar, säger hon.

Tidigare studier har visat att det är vanligt att nederländare köper mer alkohol än vad de först planerat på grund av affärernas marknadsföring. Under en marknadsförningskampanj med sänkta priser kunde försäljningen av öl öka med 33 procent och försäljningen av vin kunde öka med 50 procent.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer