Turism

Spanska turistöar agerar mot alkoholstinn turism

Alkoholförsäljning förbjuds nattetid på populära turistdestinationerna.

På både Mallorca och Ibiza kommer alkoholförsäljning att förbjudas mellan klockan halv tio på kvällen och åtta på morgonen efter ett nytt beslut från de lokala myndigheterna. Det skriver Sky News.

Förbudet gäller på orterna Llucmajor, Palma och Calvia på Mallorca samt i San Antonio på Ibiza. Det kommer heller inte vara tillåtet för så kallade partybåtar att komma i närheten av dessa orter. Båtarna kommer inte tillåtas att plocka upp eller släppa av passagerare.

Redan för fyra år sedan började de lokala myndigheterna att försöka göra något åt överkonsumtionen av alkohol på turistorterna. Då förbjöds happy hour-koncept och andra specialerbjudanden på alkohol. Man förbjöd också försäljning av alkohol i butik nattetid och förbjöd partybåtarna att marknadsföra sig på vissa platser.

Man har också hotat belägga turister med dryga böter om de inte kan uppföra sig. Att störa ordningen kan nu ge en bot på mellan 750 och 1 500 euro, i grova fall ända upp till 3 000.

Vissa kritiserar beslutet och menar att turisterna istället kommer att söka sig till andra orter där de nya reglerna inte gäller. Den nya lagen ska vara i bruk till slutet av 2027, efter det hoppas myndigheterna att den inte längre behövs.

Mer från Accent