Ungdomar

Skolinspektionen: Nollning kan vara kränkning

Nu har det hänt igen. Två elever var så fulla att de fick köras till sjukhus efter en insparksfest. Nollning kan vara kränkande behandling enligt Skolinspektionen.

I onsdags ordnade fem flickor i 15 – 16-årsåldern en egen insparksfest i skogen utanför Strömma naturbruksgymnasium. Det rapporterar Borås Tidning.

Festen var livlig och flickorna förde så mycket oväsen att skolans personal upptäckte vad som var på gång. Två av eleverna bedömdes vara så alkoholpåverkade att personalen valde att ringa efter ambulans.

– Vi har rutiner som säger att när vi är det minsta osäkra så ringer vi ambulans. Hellre en gång för mycket än en för lite, säger Tomas Jönsson, administrativ chef på gymnasiet, till Borås Tidning.

Eleverna var tillbaka i skolan dagen efter, men är avstängda från internatet de kommande två veckorna. Istället får de bo hemma.

Med anledning av den senaste tidens händelser har Skolinspektionen fått många frågor om nollning och har därför lagt upp tips till skolorna på sin webbplats.

– Vår uppgift är tillsyn av befintliga verksamheter, inte förebyggande arbete. Vi kan bara agera om vi får höra att någon brutit mot reglerna. Men nu har vi fått många frågor om nollning och vi vet att många följer vad som händer med de aktuella fallen. Det är därför som vi lade upp texten på vår hemsida. Att lyfta frågorna kan i sig verka förebyggande, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen, till Accent.

Hon påpekar att nollning dessutom ofta innehåller kränkande inslag.

– Kränkande behandling är något som skolorna enligt lag är skyldiga att arbeta med. Är man rektor på en gymnasieskola så vet man att det kan förekomma den här typen av aktiviteter i början av läsåret. Då är det viktigt att ha en dialog med eleverna, säger Marie Axelsson.

Hon rekommenderar skolorna att själva ta initiativet.

– Skolan kan anordna en välkomstfest eller kick-off, eller något liknande. Även om det förstås inte garanterar att eleverna låter bli att anordna nollningar så kan det vara en god idé. Det viktigaste är ändå dialogen med eleverna. Vuxna måste vara tydliga med vad som är okej, säger Marie Axelsson.

Det spelar ingen roll om nollningarna sker på fritiden och utanför skolans område.

– Blir du utsatt för kränkande behandling av andra som går på skolan måste du ju möta dem på skoltid, vilket blir en påfrestning för den utsatta eleven. Det är skolan skyldig att försöka förhindra, säger hon.

Nollningar med stora mängder alkohol är inget problem som är unikt för Sverige. Enligt Raw story.com har hittills nio nya studenter dött i samband med inspark runt om i USA.

Mer från Accent