Midsommar

Sill mycket viktigare än nubbe till midsommar

Endast 3 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att det serveras alkohol vid midsommarfirandet. Det visar en färsk undersökning.

Midsommar är liksom andra högtider ett tillfälle då alkoholkonsumtionen ökar. Men IQ:s nya undersökning visar att bara 31 procent anser att det är viktigt att alkohol serveras vid midsommarfirandet.

– Sill, färskpotatis och jordgubbar är det vi vill ha på midsommarbordet. Endast 3 av 10 svarar att det är viktigt att det serveras alkohol till, säger IQ:s vd Karin Hagman.

Sill tycker 45 procent är viktigast på midsommarmenyn, därefter kommer färskpotatis som 22 procent helst vill ha. På tredje plats kommer jordgubbar som 18 procent tycker är viktigast. Snaps och jordgubbstårta delar fjärdeplatsen med 3 procent vardera. Sedan kommer Västerbottenpaj, starköl, vatten och läsk, som 1 procent helst vill ha.

Karin Hagman tror att många dricker av slentrian.

– Det är lätt att fastna i gamla vanor och servera mer alkohol än vad som behövs. Se till att det finns rikligt av alkoholfritt och att det får samma plats på bordet som alkoholen. Då blir det en trevlig midsommar för fler, säger hon.

Under sommaren ökar alkoholkonsumtionen. Det bekräftas av IQ:s undersökning där drygt hälften, 53 procent uppger att de dricker oftare under semestern. Närmare hälften, 47 procent, säger att de brukar dricka större mängd när de har semester. Ännu fler, hela 89 procent, tror att det är vanligt att andra människor dricker alkohol för att varva ner på semestern.

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Mer från Accent