Missbruk

Shama Persson: Jag har bestämt mig för att leva

Alkohol har varit en röd tråd i IOGT-NTO-medlemmen Shama Perssons liv. Nu har hon skrivit en bok om depression, missbruk och vägen framåt.

Efter att ha försökt ta livet av sig tre gånger talar all statistik för att självmord kommer att bli Shama Perssons öde. Men det tänker hon inte gå med på.

– De senaste åren har jag jobbat extremt mycket med min hälsa och bestämt mig för att jag ska överleva mig själv. Min dödsorsak ska inte vara självmord.

Som hon ser det så vände allt för ungefär sex år sedan, när hon försökte ta sitt liv för tredje gången.

– Jag frågade mig själv ”Varför händer detta mig? Varför är jag en sån som tar det steget?”

Det blev starten på en djupdykning i vad som lett henne ner i depressioner gång på gång. Trots att hon lidit av depression under större delen av livet var det först 2015 som Shama Persson erbjöds medicinering. Det förändrade allt.

Shama Perssons liv har präglats av depressioner och känslor av ensamhet. Från föräldrarnas skilsmässa när hon var tre år, till mobbingen i skolan, missbruket i tonåren och makens död i 20-årsåldern.

– Alkoholen har funnits som en röd tråd genom mitt liv, och som ett sätt att dämpa ångesten.

”Att ta ett glas vin var som en utandning.”

Shama Persson

Hon började dricka som ung, och kände direkt att alkoholen var fel väg att gå. Men valet var redan gjort. Alkoholen gav henne bättre självkänsla och hon kunde bryta ensamheten som hon upplevt som barn.

– Alkoholen gjorde en del gott för mig faktiskt. Jag vågade saker och var mindre rädd. Men när min pappa fick cancer några år senare dämpade jag rädslan med kopiösa mängder alkohol. Jag skulle säga att jag var alkoholiserad när jag var 19.

Vid det laget jobbade hon på nattklubb och drack sex gånger i veckan. Men när hon blev gravid några år senare slutade hon med alkoholen.

– Jag har alltid haft svårt att dricka lagom och hålla mig inom rimliga gränser. Jag drack sällan på den tiden. Men när jag väl drack så blev det oftast för mycket. Att ta ett glas vin var som en utandning, ett sätt att slappna av.

När hon skilde sig från sin senaste man 2015 återgick drickandet till samma intensitet som i 20-årsåldern.

– Det var som att det mönstret hade legat vilande sen jag var 20. Under 8-10 månader sket jag i det mesta. Barnen var utflyttade och jag var frånskild och fri.

En morgon vaknade hon upp med baksmälla och en inre röst som sa till henne att ”Det här fungerar inte längre”. Hon tog kontakt med en vän som var med i Anonyma alkoholister,AA, och följde med på ett möte samma dag.

– Det var strax innan midsommar och de satt och pratade om att fira midsommar med kaffe och tårta. Jag förstod inte hur man kunde fira utan alkohol. Livet var slut för mig när jag kom till AA.

”När jag slutade dricka alkohol öppnades en värld av möjligheter.”

Shama Persson

För Shama Persson var det otänkbart att planera för roligheter och guldkant i tillvaron utan alkohol.

– Det var till och med otänkbart för mig att komma hem till lägenheten och inte få ta ett glas vin. I efterhand låter det så idiotiskt, men jag förstod inte hur man kunde tapetsera eller stryka kläder utan ett glas vin i handen.

Ett tag förlorade livet sitt ljus. Men i flera år fortsatte hon gå till AA och jobba utifrån tolvstegsmodellen. Med tiden började hon se fördelarna med att vara nykter.

– När jag slutade dricka alkohol öppnades en värld av möjligheter som jag inte hade tillgång till innan. Det var som att självmedicineringen med alkohol och verklighetsflykten stod mellan mig och ett hundraprocentigt tillfrisknande.

Shama Persson. Foto: Johan Ander.

Utan alkoholen har hon under de senaste fem åren kunnat göra annorlunda val i livet.

– När krisen drabbat mig under de här senaste åren har jag inte känt ett behov att ta livet av mig. Jag har kunnat bygga upp en uthållighet och en självkärlek.

I samband med coronapandemin blev Shama Persson av med jobbet och miste kontakten med sin äldsta dotter. Men nu kunde hon agera proaktivt och uppmärksamma sina vänner om att depressionen var på väg.

– Tidigare hjälpte jag mitt dåliga mående neråt med destruktiva val. Men den här gången såg jag istället till att boka en tid med läkare och skaffa medicin igen.

Det var i samband
med det som hon påbörjade arbetet med boken, ”självhjälpsbiografin” Kantstött och väldigt värdefull, Visto förlag, om depression och missbruk.

– Jag började skriva när jag var nere i en ganska djup depression. Jag gick promenader med mina vänner och skrev i ett år i stort sett.

Shama Persson har under livet haft många olika jobb. Idag är hon bland annat modell och influencer.

– Så fort jag skriver något på instagram om att jag är nykter så får jag så många frågor om hur jag gör. Det är viktigt att berätta att livet utan alkohol inte är tråkigt, att få bort tråkighetsstämpeln.

”När jag ser alkoholen för vad den är hittar jag inte ett enda argument för att dricka.”

Shama Persson

För några år sedan slutade Shama Persson gå på AA-möten. Hon upplevde att det för hennes del inte fungerade att förklara sig oförmögen att hantera sin egen situation. Att erkänna sig maktlös inför alkoholen är tolvstegsprogrammets första steg.

– Om man är en person som inte vill leva längre så har man ofta en bristande tillit till sig själv. För mig har det varit väldigt viktigt att känna att jag kan lita på mig själv. Min önskan om ett bra liv är större än min önskan att dricka alkohol.

Egentligen menar hon att alkoholen inte har varit ett problem för henne.

– Alkohol har snarare varit ett sätt att lösa problem för mig. Men om jag mår bra så behöver jag inte den lösningen. Och när jag ser alkoholen för vad den är hittar jag inte ett enda argument för att dricka.

Shama Persson tycker att det borde informeras mer om kopplingen mellan psykisk ohälsa och alkohol.

– Alkoholen är en av de största bidragande faktorerna till psykisk ohälsa. Om man för att minska antalet självmord vill få ner alkoholkonsumtionen, varför ska man då få hemkörning och gårdsförsäljning av alkohol? Det är att inte koppla samman orsak och verkan. Det finns en orsak till att vi dricker – och det är inte för att det är så jävla gott.

Idag känner hon att hon för första gången i livet är viktig för sig själv. Men livet kommer att fortsätta hända, med dödsfall och depressioner som måste hanteras.

– Jag lever inte i någon illusion om att jag inte kommer bli deprimerad igen, för det kommer jag. Men jag kommer förhoppningsvis inte vilja ta livet av mig igen om jag jobbar proaktivt. Att inte dränka depressionen i alkohol är en del av det.

Mer från Accent