Alkohol

Så påverkar alkoholen minnet

Inte alla minns allt de gjort på festen. Orsaken är att alkoholen påverkar hippocampus och hjärnans förmåga att lagra minnen.

Att somliga dagen efter en blöt kväll inte minns vad de gjort är allmänt känt. Däremot är det kanske inte så många som vet vad det beror på. Videnskab.dk har frågat den danske hjärnforskaren David Woldbye, lektor i neuropsykiatri vid Köpenhamns universitet.

– Det finns flera förklaringar, men den enklaste är att alkohol går in och hämmar hippocampus, där vårt minne lagrar information säger han till Videnskab.dk.

Många som druckit för mycket får minnesluckor, men efter rikliga mängder alkohol upplever några också total blackout.

– Blackout är ett mycket lömskt tillstånd eftersom man kan verka normal och alldeles klarvaken. Ofta gör man i det tillståndet dumma saker som att ge sig in i slagsmål eller ha oskyddat sex, säger han

Att personen kan kommunicera och uppträda någorlunda normalt trots blackout förklarar David Woldbye med att det är långtidsminnet som sviktar, medan korttidsminnet är intakt.

– Under en blackout kan man prata och föra ett någorlunda normalt samtal, men cirka tio minuter efter samtalet glömmer personen bort vad som sagts. Hjärnan gömmer den nya informationen, säger David Woldbye.

Att dricka snabbt ökar risken för minnesluckor och blackout. Enligt David Woldbye påverkas minnesfunktionen av hur snabbt alkoholen tas upp i blodet.

– Att dricka på tom mage ökar helt klart risken för minnesluckor, säger han.

Mer från Accent