Recension

Recension: Lättläst och annorlunda om alkohol

Den numera framlidne alkoholläkaren Bo Löfgren har skrivit en annorlunda och lättläst bok om alkohol som nu ges ut postumt.

Boken är annorlunda för att den behandlar alkoholen ur så många synvinklar: vår syn på alkohol, rus, anledningar till att dricka, konsekvenser som bakfylla och skador samt olika behandlingsmetoder.

Den är också annorlunda för att den inte riktar sig till en målgrupp utan till alla som har ett intresse av att lära sig mer om alkohol, både lekmän och professionella.

Främst är det dock perspektivet som skiljer den från andra böcker om alkohol. I hela sitt yrkesverksamma liv, närmare 50 år, har Bo Löfgren arbetat inom alkoholvården. Även om boken innehåller en del forskningsreferenser är det främst hans egen erfarenhet av mötet med patienter som ligger till grund för boken.

Genom åren uppskattar han att han mött närmare 20 000 patienter. De har lärt honom att alkoholmissbruk kan se ut på många olika sätt. Hans slutsats är att det inte finns en orsak, inte ett förlopp och inte en lösning som passar alla.

Redan i förordet bedyrar han att han har stor respekt för AA:s arbete, men att han ogillar deras kategoriska inställning: att man antingen är alkoholist eller så är man det inte. Han är också kritisk till slutsatsen att ingen som missbrukar alkohol någonsin skulle kunna dricka igen.

Samtidigt som han ifrågasätter varför just alkohol ska vara så viktigt att få fortsätta dricka (är någon i familjen allergisk mot jordnötter så slutar man bara att äta dem) konstaterar han att många, särskilt unga, drar sig för att söka vård om det krävs att de ska leva helnyktert resten av livet. Att vården på så vis inte får möjlighet att komma in i ett tidigt skede tror han leder till onödigt lidande.

Boken är skriven i en positiv anda. I förhållande till hur många som dricker för mycket är det få som dör.

”Den traditionella bilden av alkoholmissbruk som ett undantagslöst livslångt problem stämmer inte med dagens vetande. Till exempel så består den största gruppen som skadas av alkohol av unga mellan 18 och 28 års ålder. De flesta upphör med detta ganska snart. Inte heller de som dricker senare i livet fortsätter särskilt ofta livet ut med sitt missbruksbeteende.”

Många tillfrisknar av sig själva, för andra finns hjälp att få, antingen det handlar om att hantera alkohol på ett mindre riskabelt sätt, att få bot för en underliggande depression eller hjälp att övergå till ett helnyktert liv.

Av förordet framgår att boken är tänkt att kunna användas som uppslagsbok. Det märks när man läser den från pärm till pärm eftersom man då störs av en hel del upprepningar. Trots det är det en mycket läsvärd bok som förmedlar en nyanserad syn på alkoholmissbruk och säkert ger läsaren en del nya perspektiv.

Alkoholboken är utgiven på Carlsson bokförlag.

Mer från Accent