Norge

Myndighet vill tillåta öl på bensinmackar

Den norska konkurrensmyndigheten och Fremskrittspartiet anser att landets bensinmackar ska få sälja öl. Men majoriteten säger nej.

Kommunerna bör tillåta ölförsäljning i kiosker och på bensinstationer, för att på så vis konkurrera med livsmedelskedjornas försäljning. Det menar den norska konkurrensmyndigheten.

– Att låta kiosker och bensinstationer sälja öl kommer öka konkurrenskraften ytterligare, och det är bra för kunderna. Då måste livsmedelsbutikerna skärpa sig och ge ett bättre erbjudande, säger Lars Sørgard, direktör på myndigheten, till Aftenposten.

Han hänvisar till en färsk rapport till Stortinget som handlar om konkurrens inom livsmedelsindistrin, och menar att allt fler produkter i matbutiker och på bensinstationer överlappar.

Bensinstationer säljer allt mer mat, och om man drar det till sin spets, menar han att en livsmedelsbutik kan installera en bensinpump. Ändå kan en bensinstation inte sälja öl. Lars Sørgard tror också att ölförsäljning skulle kunna öka relevansen för bensinstationer i en tid då deras försäljning minskar.

–  Det är positivt om kommunerna på uppdrag av sina invånare kan välja att tillåta detta, säger han, enligt Aftenposten.

Även branchorganisationen Virke Servicehandel uppger att det borde vara upp till de norska kommunerna att bestämma om det ska få finnas ölförsäljning på bensinmackar eller inte.

Pernille Huseby. Foto: Lene Neverdal/Actis

Actis, paraplyorganisation för den norska nykterhetsrörelsen, är kritisk till förslaget, och säger att folkhälsan måste prioriteras istället för billig och mer tillgänglig alkohol. Actis generalsekreterare, Pernille Huseby, gläds åt att det finns mycket liten politisk realitet bakom uttalandet från konkurrensmyndigheten.

Så sent som i maj lades bland annat ett förslag fram av Fremskrittspariet om att låta kommunerna säga ja till ansökningar om försäljningstillstånd, även för bolag i servicehandeln. Men förslaget röstades ner av Stortinget.

– Vi är glada över att det finns ett brett politiskt stöd för att upprätthålla en solidarisk alkoholpolitik där hänsyn till utsatta grupper är viktigast. Billigast möjliga öl och ökad tillgänglighet, med en kraftig ökning av antalet försäljningsställen som detta förslag skulle innebära, finns det ingen politisk majoritet för, säger Pernille Huseby till Accent.

Hon säger att det dyker upp sådana utspel med krav om försäljning på bensinstationer då och då. Men menar att det alltid kommer från de som kan tjäna ekonomiskt på det: näringen själv, eller politiker som ser alkoholpolitik som näringslivsfrågor.

– Lyckligtvis ser vi att den stora majoriteten av både allmänheten och politiker förstår att alkoholpolitik är folkhälsopolitik, säger Pernille Huseby.

Mer från Accent