– När manlighetsnormen möter alkoholnormen, då förstärks de. Vi behöver ett samtal om våra alkoholvanor. Vem blir jag när jag dricker, och tycker jag om den personen?
Frågan ställs av Shahab Ahmedian, ordförande i organisationen MÄN, och en av dem som under en eftermiddag den 25 september ska vrida och vända på ämnet alkohol och män. Förhoppningen är att även kunna ge svar på frågorna om det är någon skillnad mellan utlandsfödda och svenskfödda män, äldre och yngre män.
Seminariet äger rum på ABF-huset i centrala Stockholm, där IOGT-NTO Spånga bjuder på en dramatiserad föreläsning med skådespelaren Benny Haag. Därefter blir det ett samtal mellan Benny Haag, riksdagsledamoten Dan Hovskär (KD) och Shahab Ahmedian från MÄN. Organisationen MÄN kämpar för jämställdhet och mot mäns våld, och har som mål att förändra destruktiva normer kopplade till manlighet.
– Vi är en rörelse som jobbar mot våld, och vi ser att våldet ökar under högtider när vi dricker mer, säger Shahab Ahmedian.
Även om MÄN inte jobbat så aktivt just med alkoholfrågan så är det en en fråga som på många sätt finns närvarande i samtal om manlighet, bland annat i olika samtalsgrupper. Shahab Ahmedian upplever att alkohol är en fråga som många män vill prata om, men att det kan vara lite svårt att närma sig ämnet. Det kan vara förknippat med skuld och skam att prata om sådant man gjort i berusat tillstånd, eller att våga berätta om sin oro för missbruk.
Erik Lindberg i IOGT-NTO Spånga är den som har tagit initiativet till seminariet. Där kommer han bland annat att presentera intervjuer som har gjorts med boende i Tensta, där föreningen har sin verksamhet. Här är finns många med utländsk bakgrund och Erik Lindberg vill på seminariet gärna lyfta alkoholproblem som kan vara lite mer dolda.
– En stor del av de utlandsfödda personer vi möter kommer från alkoholnegativa kulturer. Alkohol är ett väldigt manligt problem i den här gruppen, det är nästan inga kvinnor som dricker. Om religionen säger att man inte ska dricka alkohol kan missbruket bli väldigt ångestladdat. Redan själva handlingen att dricka alkohol kan skapa ångest.
Erik Lindberg har även intervjuat företrädare för socialtjänsten, som konstaterar att även om det är förhållandevis få män som dricker i de här grupperna, kan det vara svårt att nå fram med stöd till dem som behöver.
Shahab Ahmedian kan känna igen att det kan bli mer skambelagt att dricka för den som kommer från ett sammanhang där förväntningen är att det ska vara nyktert.
– Där jag själv kommer ifrån så anses det lite fult att tappa kontrollen. Men här är det accepterat, och en hel del dåligt beteende ursäktas med ”Han är ju bara full!”
I IOGT-NTO Spånga skapas flera möjligheter till samtal om normer och kultur. Ett exempel är den mansgrupp som träffas i föreningens regi.
– Vi är en grupp med män med bakgrund från olika länder. Vi samtalar och utbyter erfarenheter, där vissa kommer från kulturer med stenhårda mansroller.
Shahab Ahmedian välkomnar initiativet att samtala om män och alkohol. Han menar att det finns så många förväntningar på män. Enligt manlighetsnormen ska en man vara stark, tåla våld, vara framgångsrik och inte visa känslor.
– Alkoholnormen förstärker allt det där, och gör att vissa blir hypermaskulina när de dricker. Eller så går det åt andra hållet, och känslorna släpps fram. Kanske uttrycker man att man känner sig som en förlorare eller blir väldigt kärleksfull mot sina vänner.
Shahab Ahmedian frågar sig varför de känslorna kommer fram först berusat tillstånd? Det är något han gärna vill samtala om på seminariet. Han hoppas på ett fortsatt samtal bland män kring hur vi kan bryta såväl manlighets- som alkoholnormer.
– Är alkoholen en ventil för att kliva ur manlighetens begränsningar? Kan vi hitta andra sätt att göra det?