1 av 5 svenskar drack alkohol minst en gång per vecka, och drygt 1 av 3 drack varannan dag eller oftare under semestern.1 av 10 uppger att de nu har planer på att helt sluta dricka. Det visar en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Systembolaget dotterbolag IQ.
– Undersökningen bekräftar mycket av det vi sett tidigare. Vi vet att folk dricker mer under sommaren och under jul och nyår. Alkohol är förknippat med ledighet och njutning, säger Sara Wallhed Finn, alkoholforskare och psykolog på Riddargatan 1, mottagningen för alkohol och hälsa vid Beroendecentrum Stockholm.
Nästan var femte svensk drack alkohol under semestern trots att de inte tänkt göra det, och var sjunde drack alkohol för att andra omkring dem gjorde det. Var fjärde har reflekterat över sin alkoholkonsumtion under semestern, och var tionde funderar över att helt avstå alkohol efter sommaren.
– Vi brukar se ett ökat tryck på mottagningen efter sommaren. Det är i mötet med vardagen som många märker att det är svårt att trappa ner, säger Sara Wallhed Finn.
Hon tror att det ökade söktrycket kan ha flera förklaringar.
– När man är ledig och umgås mer kan det också vara så att familj och vänner reagerar på hur någon dricker. Sedan kan man ju ha varit orolig för sin konsumtion redan före semestern, men att det kanske känns för svårt att ta tag i det precis innan man går på ledighet.
”Min förhoppning är att synen på alkoholproblem börjar förändras, även om vi fortfarande har lång väg att gå.”
Sara Wallhed Finn
Sara Wallhed Finn har dock intrycket att tröskeln för att söka hjälp börjar sänkas.
– Det finns inga studier på det. Det är mitt eget helt ovetenskapliga intryck. Min förhoppning är att synen på alkoholproblem börjar förändras, även om vi fortfarande har lång väg att gå. Jag tycker också att hälso- och sjukvården, även utanför specialistvården, börjar inse att det är en fråga för oss.
Hur ska man få fler att våga söka vård?
– Jag tycker att man ska börja ta det steg man kan tänka sig att ta: prata med en vän eller ring anonymt till Alkohollinjen om du tycker att det är för stort steg att boka tid på en mottagning. För några kanske det räcker medan andra får fundera över nästa steg.
Hon hoppas att fler ska börja våga prata om alkohol.
– Man kanske är orolig för någon, men drar sig för att ta upp det. Vi borde våga prata om alkohol som vi gör om andra hälsotillstånd.
Hon vill också se en ändrad inställning.
– Vi behöver alternativ när vi vill sätta guldkant på tillvaron än att dricka alkohol. Vi måste bryta kopplingen till alkohol när vi ska fira något eller koppla av och njuta. Äta tårta eller göra något aktivt tillsammans. Att göra annorlunda än vi brukar är något vi alla kan göra, säger Sara Wallhed Finn.
Om det är svårt att skära ner på konsumtionen på egen hand så finns det bra och effektiv hjälp att få. På Alkoholprofilen.se kan du enkelt testa dina alkoholvanor och få mer tips. Besök Alkoholhjälpen, 1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.
Är du orolig över någon annans alkoholvanor kan få tips och stöd på Alkoholsnacket.se.