Alkohol

Många vill ha alkoholförbud på flyget

En ny undersökning från Skyscanner visar att 63 procent vill ha alkoholfria flyg. Anledningen är att man inte vill ha berusade medpassagerare. Svenskarna är de som dricker mest på flyget av alla skandinaver.

Resesöksajten Skyscanner har frågat 6 000 personer hur de ser på alkohol ombord på planet, uppger Aftonbladet.

I årets undersökning svarade 63 procent att de gärna ser att alkoholförbud införs på flyget. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året då 52 procent önskade ett alkoholförbud.

– Det har skett en markant förändring i inställning bara under det senaste året, säger Skyscanners reseexpert Maria Paulsen, till ekonominyhetssajten epn.dk.

Som skäl till att de gärna vill se ett alkoholförbud uppgav 43 procent att de ville slippa berusade medpassagerare. Det är främst äldre som dricker alkohol på flyget.

Bland passagerare mellan 50 och 65 år är det 66 procent som uppger att de dricker på flyget, varav en tredjedel uppger att de dricker alltid eller ofta. De som oftast väljer bort alkohol på flyget är passagerare mellan 19 och 29.

Svenskarna dricker mest av alla skandinaver i luften. Vi är också mest flygrädda och väljer oftare att dricka alkohol för att avhjälpa rädslan. Så många som var fjärde svensk man och var tionde kvinna dricker för att bota rädslan. Det skriver resesajten Destination.se och hänvisar till en undersökning som nätresebyrån Expedia.se låtit göra. I undersökningen ingick 4 000 personer från Sverige, Norge och Danmark.

Flygrädda danskar och norrmän lyssnar på musik för att hantera sin rädsla medan svenskarna istället lusläser säkerhetsinstruktionerna. Vanligaste sättet att hantera flygrädsla är dock att sova.

Mer från Accent